UG Sumejja:Da se ne zaboravi…Prijedor ’92.

Dan bijelih traka jest dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992.godine na području općine Prijedor. Na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Tim povodom u više gradova BiH obilježeni su Dani bijelih traka, pa je tako i Udruženje građanki Sumejja Živinice u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih u prijedorskom kraju 1992. godine obilježilo ovaj tragičan i tužan dan.Aktivistice Sumejje su prolaznicima vezivale bijele trake, kako bi i na ovaj način dali svoj doprinos očuvanju sjećanja na teške ratne godine u BiH, odnosno Prijedoru.

Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocidu nad Bošnjacima na području Prijedora. Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.