UGSR “Mrena”: Jezero Modrac puno otpada

Redovno smo na vodi u obilasku jezera i na usluzi ribarima. Na sreću zadnjih dana nismo pronašli niti jednu mrežu, ali ono što je gore i od krivolova i što bespomoćno posmatramo evo već par dana to su velike naslage smeća, blokirane na ušću Spreče u jezero Modrac, u dužini od nekoliko stotina metara i dubini od par metara koje jednostavno stoje zaglavljene!

Najveća prirodna katastrofa na planeti je definitivno čovjek i nije ni čudo što nam se sve dešava zlo i naopako, očito sa razlogom! Zapitate li se možda gospodo koja odlažete smeće na obale rijeka koju štetu činite ekosistemu u samoj rijeci pa dalje u jezeru itd. dalje tokom Spreče? Znate li koliko ovom vašem smeću treba godina da se u prirodi razgradi? Samo plastičnim flašama treba oko 500 godina, staklenim i preko milion godina, limenkama oko 200 godina itd.

Gospodo štetočine, planeta nije samo za nas koji smo trenutno nastanjeni na njoj, osvijestite se malo i razmislite glavom prije nego što sledeći put bacite smeće na mjesto koje nije predviđeno za odlaganje…/Tim za medije/