UP FBiH i UP RS:Saopštenje za javnost

-UP FBiH i UPRS ponovo pozivaju poslanike Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoje predložene izmjene Zakona o PDV 

Sarajevo, 21. juli/srpanj 2023. – Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Unija poslodavaca Republike Srspke još jednom pozivaju poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 24.7.2023. godine prihvate predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine. Na prethodnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH održanoj 5.7.2023. godini poslanici su izglasali razmatranje izmjena i dopuna Zakona o PDV-u BiH po skraćenom postupku. To u osnovi znači da se tokom razmatranja predloženih izmjena i dopuna Zakona o PDV-u BiH, amandmani mogu ulagati samo na predložene izmjene i dopune.

Predloženim izmjenama koje podržavaju poslodavci, PDV bi se plaćao posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10-og u mjesecu, kao što je sada slučaj. Poslodavci naglašavaju da je postojeći rok prekratak za pojedine poreske obveznike, naročito ako u ovom periodu imaju dva vikenda i praznik, a ukoliko porezni obaveznik ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku novčano ga kažnjavaju.

Također, izmjene Zakona o PDV BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM, čime bi se u značajnoj mjeri pojednostavilo i olakšalo poslovanje mikro i malih preduzeća u BiH.

„UPFBiH je u svome dokumentu „Šta poslodavci očekuju od vlasti“ koji smo prošle godine, uoči izbora, poslali svim političkim strankama dostavili naš prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, a koje imaju za cilj olakšavanje poslovanja privrednim subjektima u BiH, jačanje konkurentnosti bh. privrede i usklađivanje poreske politike u oblasti indirektnih poreza sa zemljama regiona i zemljama članicama Evropske unije“, navode iz UPFBiH.

Osim izmjena Zakona o PDV-u koje će se u ponedjeljak naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH, UPFBiH je tražio izmjenu kojom se ukida pravo na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena.

Iz UPRS naglašavaju da bi predložene izmjene i dopune Zakona o PDV-u BiH znatno olakšale poslovanje kompanija./Almasa Bajrić/