UPFBiH ogorčeno odbijanjem da se povećaju plate  

Sarajevo, 15.marta/ožujak 2023. –  Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine ogorčeno je nerazumijevanjem vlasti nakon što na današnju 2.redovnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nisu uvršteni prijedlozi Zakona o izmjeni i dopuni zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje su inicirali poslodavci i u dogovoru sa Savezom samostalnih sindikata BiH uputili u parlamentarnu proceduru.

Poslodavci i sindikati su tražili od izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da hitno usvoje neophodne izmjene zakona koje bi omogućile povećanja plaća zaposlenima u realnom sektoru u FBiH u iznosu do 400 KM, pri čemu bi poslodavci plaćali umanjene doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje na uvećani iznos plata.

„Naši prijedlozi su bili vremenski ograničeni do donošenja sistemskih zakona o doprinosima i porezu na dohodak u FBiH, kojima bi se smanjilo opterećenje rada koje je u ovome trenutku najviše u Evropi. Na osnovu podrške i uvjeravanja lidera parlamentarnih stranaka, iskreno smo se nadali da će naši prijedlozi biti brzo usvojeni u Parlamentu FBiH i da ćemo već u u januaru ili februaru biti u prilici isplatiti značajno povećane plaće radnicima, a da pri tome ne moramo podjednak iznos isplatiti i „državi“. To većina poslodavaca ne bi mogla izdržati.Kako se to nije desilo ni na današnjoj sjednici, izvjesno je izgubljen prvi kvartal poslovne godine i primanja radnika u realnom sektoru neće se povećavati kod većine poslodavaca“, naglasio je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH.

Sigurno je da će ovakva situacija dodatno otežati položaj radnika i poslodavaca i da će se nastaviti trend odlivai nedostatka radne snage.

U UPFBiHnaglašavaju da neće odustati od pokrenutih aktivnosti na donošenju ova dva zakona, ali i čitavog niza drugih propisa čiji je cilj poboljšanje položaja radnika u FBiH, unapređenje poslovnog okruženja, razvoj privrede i smanjenj siromaštva u BiH!

„Zahtijevamo da se izmjene i dopune ova dva zakona uvrste na prvo narednozasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH“, naglašavaju iz UPFBiH./Almasa Bajrić/