Uručeni certifikati nastavnicima za rad koding klubova

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković dodijelio je certifikate nastavnicima osnovnih škola za izniman doprinos pri osnivanju i radu koding-klubova. Koding-klub čini mreža dobrovoljaca i vaspitača koji vode besplatne klubove za kodiranje računara za djecu, kako bi im pomogli da izgrade vještine programiranja.

Riječ je o projektu u sklopu programa „Škole za 21. vijek” kojeg provodi British Council u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja i nauke i Pedagoškim zavodom TK. Ovim projektom škole su kroz sekcije formirale koding klubove i na taj način dale doprinos za digitalno opismenjavanje učenika.

Ministar obrazovanja i nauke TK, Elvis Baraković izjavio je ovom prilikom da je kvalitetno obrazovanje jedna od ključnih stvari da društvo krene naprijed.

„Kvalitetno obrazovanje podrazumijeva ulaganja, reformu zastarjelih planova i programa, rad na motivaciji i na cijenjenju prosvjetnog radnika u društvu. Ministarstvo obrazovanja i nauke TK podržava i zahvaljuje se svim učesnicima projekta i nastavit će davati punu podršku ovakvim projektima”, naglasio je ministar Baraković.

On je dodao da je ovaj program unaprijedio vještine i znanja nastavnika, te im omogućio da efikasno podučavaju razvoj kritičkog mišljenja, rješavaju probleme i razvijaju vještine kodiranja u učionici, dok je učenicima omogućio da na zabavan, interaktivan i inovativan način nauče kritički razmišljati i da savladaju vještine programiranja.

Trener British Councila na projektu „Škole za 21. vijek” Alis Begić kazao je da se ovaj projekat realizuje u 6 zemalja Zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom Kraljevine Britanije i uz podršku nadležnih institucija, a ovom slučaju resornim ministarstvom obrazovanja i nauke TK. Pojasnio je, da su škole dobile određen broj micro:bit uređaja, odnosno džepnih računara koje djeca mogu koristiti za programiranje i kao podršku za rješavanje svakodnevnih problema u različitim predmetima.

„Sve osnovne škole TK prošle su kroz ovu obuku, a nastavnici su u škole unijeli koding klubove na velika vrata.” dodao je Begić.

Jedna od dobitnica certifikata je i Alisa Pejić, profesorica engleskog jezika koja vodi sekciju Mikrobit u O.Š. Mejdan u Tuzli. Ona smatra da je ovo koristan projekat, jer razvija vještine od logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracije, razvoja kompjuterskih vještina itd.

Ministar Baraković uručio je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli certifikate za 19 nastavnika osnovnih škola, koji su i u otežanim uvjetima rada izazvanim pandemijom Covid 19 radili na održavanju kodnih klubova unutar škola./Odjeljenje za informisanje/