Uspjela terenska nastava

Postdiplomski studij na Agronomiji ,Tehnološki fakultet u Tuzli i ove akademske godine u okviru nastavnog predmeta Fertilizacija u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, realizuje terensku nastavu.

Postdiplomci u pratnji doc.dr. Noćajevića posjetili su integralni voćnjak porodice Pašalić u G.Lukavcu,općina Gradačac. Na 0.8 ha od 2002. godine uz najsavremenije agropomološle mjere zasađen je eksperimentalni voćnjak koji je prošao svu proceduru i registrovan je kao integralni voćnjak.Voćnjak na kojemu se svoja znanja iz voćarstva (specijalnog)sticali studenti sa svih Agronomskih fakulteta Bosne i Hercegovine,ali i drugi kojima je voćarstvo danas postao zanat.

Studenti agronomije Univerziteta u Tuzli godinama dolaze na teren u Gradačac, grad voća i posjećuju ovaj integralni voćnjak, gdje kroz praksu potvrđuju ono što su naučili na fakultetu. Domaćini su sa uživanjem demonstrirali aktivnosti koje svakodnevno odrađuju u svom integralnom voćnjaku. Studenti su kroz interaktivni pristup i samostalni rad pokazali svoje znanje koje su stekli na fakultetu, ali dosta novoga naučili od iskusnih i profesionalnih voćara braće Pašalića, ali i mladog naraštaja, buduće magistrice agronomije Almedina Pašalić,koja nam je dosta toga prenijela kada je u pitanju fertilizacija, integralna zaštita bilja,te certifikacija njihovog integralnog voćnjaka.

U ovoj integralnoj proizvodnji , nekoliko značajnih sorti jabuka, Golden Delicious, Jonagold, Ajdared, Granny Smith, uravnotežili su primjenu agrotehničkih mjera, pri čemu su vodili računa o zaštiti okoliša, zaštiti biodiverzitetu, optimalnoj upotrebi agrohemikalija i ekonomskoj održivosti proizvodnje…

Ovom prilikom se zahvaljujemo na gostoprimstvu, stručnim i praktičnim savjetima, braći Ahmedu i Izudinu, a posebno mladoj koleginici Almedini Pašalić, koja bi trebala da nastavi tradiciju proizvodnji voća u porodici Pašalić./Tim za medije/