Utisci Živiničana sa Marša mira

Učešće Živiničana na Maršu mira i potom na centralnom događaju obilježavanja genocida nad nevinim žrtvama Srebrenice, bilo je najbolje organizovano do sada. Predsjednik koordinacije boračkih udruženja Grada Živinice Kemo Trakić više je nego zadovoljan i o svojim utiscima kaže:

“Pa sigurno do sada najbolje organizovano učešće u Maršu mira. Bilo nas je oko 150 učesnika, iako loše vrijeme i kišne padavine, nisu pokvarili naše raspoloženje da istrajemo u našim cijevima i obavimo svoju patriotsku dužnost. Svi učesnici su se vratili kućama bez ikakvih problema.Preostaje mi da se zahvalim na podršci gradonačelniku Živinica Samiru Kamenjakoviću i predsjedavajućem GV Nailu Jusiću, Gradskom vijećču i svima koji su doprinijeli da što sigurnije obavimo svoju misiju”, rekao je Trakić nakon povratka iz Srebrenice.

Među 150 učesnika u Maršu mira bio je i Sulejman Čerkezović, koji je, uprkos nevremenu, istrajao do cilja:

“Iako kiša raspoloženje je bilo na nivou.Svi smo bili kao jedan, ne samo mi Živiničani, već i ostali učesnici, pa je izgledalo kao da se odavno poznajemo.Kada znate kroz kakve su golgote prošli naši Srebreničani, te genocid koji je izvršen nad nedužnim civilima, ništa vam tada ne može biti teško”.

Učešće članova Crvenog križa Živinice bilo je na zavidnom nivou i svi su bili spremni pomoću u svakom trenutku.Dr. Almir Jagodić, koordinator medicinskih ekipa o zdravstvenom stanju učenika Marša kaže:

“Bili smo spremni na sve eventualne zdravstvene probleme učesnika ove velike manifestacije.Loše vrijeme, kiša, blato, otežavali su kretanje, a neki opet nisu imali iskustva te nisu znali šta ih čeka, tako da je bilo manjih povreda, kao upala mišića i sl.Sada, kada je sve završeno, mogu reći da smo uspješno obavili svoju misiju i pomogli učesnicima Marša mira da stignu do cilja”.

O učešću mnogih na Maršu mira još će se sigurno dosta toga kazati, a Udruženje živiničkih boračkih organizacija o tome će podnijeti i zvanični izvještaj./Š.G./