Uz Dan Armije Bosne i Hercegovine

Danas će se svečano obilježiti 15.april,Dan Armije Bosne i Hercegovine, a centralna manifestacija za Tuzlanski kanton održat će se u Banovićima, koja će početi svečanim defileom i polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima, te nastaviti svečanom akademijom.

Tim povodom danas su predstavnici boračkih organizacija Grada Živinice položili cvijeće kraj spomen obilježja palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata u Gradskom parku, te kraj biste narodnom heroju Nesibu Malkiću.

Predsjednik Udruženja organizatora prvoboraca i veterana linije “Otpor 91-95” Ibrahim Salihović je povodom Dana Armije BiH izjavio:

“Drago mi je da smo danas u velikom broju odali počast našim šehidima i palim borcima, kao i narodnom heroju Nesibu Malkiću.Ne smijemo nikada zaboraviti šta nam se desilo i herojski otpor najboljih sinova i kćeri ove zemlje”, rekao je Ibrahima Salihović.

Iako je u tim vremenima izgledalo da do rata u BiH neće doći, 8.aprila 1992. godine, Predsjedništvo RBiH donosi Uredbu o ukidanju tadašnjeg Republičkog štaba Teritorijalne odbrane i formiranju Štaba teritorijalne odbrane RBiH, čime se uspostavlja nova teritorijalna odbrana kao legalna i legitimna vojna snaga za zaštitu suvereniteta i nezavisnosti BiH, a 15.april proglašava se danom RBiH, te će se tim povodom danas u Banovićima održati centralna manifestacija za Tuzlanski kanton./Š.G./