Uz Dan Grada Živinice:Zlatna plaketa Aliji Ferhatbegoviću

Danas je 19.juni-Dan Grada Živinice.Tim povodom ječe je održana svečana akdemija na kojoj su, pored ostalog, dodjeljena priznanja najzaslužnijim građanima.Zlatna spomen plaketa dodjeljena je i Aliji Ferhatbegoviću, snimatelju TV Živinice.

“Radujem se ovom visokom priznanju, ali za to zasluge pripadaju i svim mojim kolegama sa RTV Živivinice, s kojim radim dugi niz godina, tako da to smatram zajedničkim priznanjem.Svakako da je to obaveza da nastavim dalje uspješno kao i do sada prikazivati događaje iz naše sredine onakvima kakve one u stvarnosti i jesu, a to mora objektivno biti, jer slika govori više od hiljadu riječi”, kaže nam zadovoljni dobitnik najvišeg gradskog priznananja Alija Ferhatbegović.

Alija Ferhatbegović je rođen u Papraći, općina Šekovići. Osnovnu školu je završio u mjestu rođenja, a srednju školu u Šekovićima. Nakon završene srednje škole radio je u preduzeću MERMER Šekovići. Učesnik je formiranja Patriotske lige u Papraći. Po izbijanju agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, prognan je sa svojom porodicom i dolazi u Živinice.

Kao ljubitelj fotografije, već od 1993. godine počinje da radi kao snimatelj u Televiziji Živinice. Biti aktivan iza kamere čak 28 godina, pa tako još uvijek i danas, posebno je dostignuće. Takav je životni put odabrao Alija Ferhatbegović. Kroz svoj radni vijek snimio je veliki broj emisija, reportaža, priloga, programa „uživo“ a uvijek sa velikom ljubavlju u svom poslu, jer je velika odgovornost snimke prenijeti do gledatelja kroz najbolje kadrove.

Od ratnih godina i snimanja po prvim borbenim linijama, a kasnije snimanja svih događaja u našem Gradu, ovaj čovjek je postao prepoznatljiv kao i Televizija u kojoj radi. Kažu da jedna fotografija govori više nego 1.000 riječi, u što smo se svi mogli uvjeriti. Ovakvi ljudi, odani svom poslu, rade i svakodnevno nam to pokazuju.