VIK: Redukcija vode uvodi kanistre!?

Ovih dana dobili smo mnogo upita naših čitalaca o problematici s vodosnabdijevanjem, te terminima za redukciju vodosnabdijevanja. Prema riječima odogvornih JP Vodovod i kanalizacija Živinice do neredovnog snabdijevanja vodom dolazi zbog kvara na vodovodu u blizini Stupara, kao i nestašici vode u dva bunara na Sprečkom polju.

Direktor JP VIK Živinice Sulejman Salihović je izjavio da će kvar na vodovodu kod Stupara biti otklonjen u utorak, tako da bi nešto urednije snabdijevanje vodom moglo doći dan kasnije.

Kada je riječ o redukcijama one se za područje Dubrava smjenjuju svaki dan, tako da su danas vodu dobili niži predjeli, a sutra će vodu imati visinske zone područja Dubrava.

U Živinicama je redukcija uvedena do 3 puta u 24 sata: od 5,30 do 9 ili 10 sati će građani imati vodu, kao i od 14 ili 14,30 sati.Uveče se voda zatvara između 20 i 21 sat, kažu nam iz VIK Živinice.

Iz VIK Živinice objašnjavaju da je teško utvrditi tačne termine puštanja vode u sistem i da to zavisi od vremena potrebnog za punjenje rezervoara.

Jedno je sigurno, da nikada nije bilo lošije snabdijevanje vodom, iako smo sa svih strana okruženi rijekama. Najave kako će Živinice dobiti dodatne količine vode sa područja Barica i riješiti probleme snabdijevanja ostavlja nas u ubjeđenju da je u to teško povjerovati.Zato, nabavka kanistera sa”pipama” najbolje je rješenje- bar za oprati ruke i umiti se tokom dana./Š.G./