VIK: Saniranje posljedica nevremna

Nevrijme koje je sinoć zahvatilo veći dio BiH nanio je štete i na području Grada Živinice.Jak vjetar je rušio drveće, ima oštećenih automobila, krovova kuća, voćnjaka i sitnog poljoprivrednog rastinja.

Odmah po saznaju o nevremenu zaposleni VIK-Sekcija održavanja higijene grada reagovala je hitno.

“Odmah smo reagovali jer je bilo vanredno stanje i radili smo do pola noći, a jutros nastavili.Do 12 sati smo prevezli veći broj porušenih grana i drveća iz parkova, tako da nastojimo sve dovesti u red kao što je bilo i prije jakih vjetrova”, rekao nam je Faik Bošnjaković, koji je motorkom rezao oštećene grane iz parkova.

Zbog jakih vjetrova došlo je u nekim sredinama i do nestašice električne energije.Osman Husić iz Donje Lukavice nezadovoljan je sporim rješavanjem problema uspostave kvara električne rasvjete i kaže:

“Ovo nije normalno, znam da je bilo nevrijeme i da je teško uspostaviti električnu energiju, ali da u 21. vijeku razvlače žice zračnim putem,  umjesto kroz zemlju, ne bi se dešavalo sad što se dešava, da zbog vremenskih neprilika mi nemamo struju skoro 24 sata u Donjoj Lukavici. Od nadležnih nitko neće da se javi, a kamoli da nešto učine po tom pitanju. Ovo je sramota, a plaćamo krvavo račune za struju najskuplje u Europi”.

Do kraja dana očekuje se potpuna sanacija posljedica nevremena, a na čemu radi grupa zaposlenih Sekcije za održavanje higijene grada, a za nadati se da će doći do rješenja problematike rasvjete./Š.G./