Voćarstvo: U očekivanju velikih prinosa

Ako je suditi po dosadašnjim vremenskim prilikama voćke bi ove godine mogle postići dobar rod.To nam kaže i Sulejman Muminović, koji u Barakovcu kod Barica ima vlastito podignuti voćnjak.

“Nemam stalnog zaposlenja pa sam primoran baviti se poljoprivredom.Osim sadnje krompira i drugih povrtlarskih kultura, pažnju poklanjam voćnjaku.Imam oko 300 raznih voćki i većinu sam okalemio vlastitim radom”, priča Muminović.

Praksa je pokazala da je Muminović veliki stručnjak za kalemljenje.Voće se može kalemiti u toku cijele godine, ali on to najradije čini u jesen ili proljeće:

“Najbolje je kalemiti istu vrstu voća, na divlju vrstu voća kao podlogu, odnosno jabuku na divlju jabuku, krušku na divlju krušku itd.Najvažniji uslov dobrog kalemljenja je da se kore podloge i grančica dodiruju na što većoj površini”.

Velike količine zrelih plodova šljive, jabuke, kruške, trešnje, višnje i drugih voćki očekuje tokom narednih ljetnih mjeseci, a o plasamanu kaže:

“Nije teško prodati kvalitetno voće, a dobar dio preradimo u pekmez ili kada je riječ o šljivi najradije sušimo ovaj koristan plod.Kod nas je tradicija prerade voća, od čega imamo značajne prihode”./Š.G./

Na slici:Sulejman Muminović kraj okalemljene mlade trešnje