VS Paprikić: Prije svinjokolja obavezno pregled na trihinelozu

Svake godine na području našeg kantona bilježe se pozitivni slučajevi obolijevanja životinja od trihineloze, pa su zato u Veterinarskoj stanici Paprikić Živinice poduzeli sve mjere, kako bi građanima pružili potrebne usluge na zaštiti zdravlja.

Direktor Veterinarske stanice Živinice dr.Nevres Paprikić na vrijeme upozorava građane na opasnosti od ove parazitarne bolesti:

“Pošto se bliži sezona svinjokolja, želimo da podsjetimo sve građane koji će to raditi u vlastitoj režiji, da meso obavezno donesu na pregled. Cilj je izbjeći neželjene posljedice i na najmanju moguću mjeru smanjiti rizike prenošenja trihineloze na ljude. Moramo priznati da su naši građani iz godine u godinu sve bolje educirani, te svjesni značaja kontrole mesa”, rekao je Paprikić.

Trihineloza je parazitarna bolest od koje obolijevaju domaće i divlje svinje, a čovjek se može zaraziti jedući nedovoljno smrznuto ili pečeno zaraženo meso, posebno šunke, kobasice i kulen. Bolest se najčešće javlja u jesen i zimu. Radi se o opasnom oboljenju koje ostavlja trajne posljedice na zdravlje čovjeka. Trihineloza spada među zoonoze, tj. zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, upozorava dr.Nevres Paprikić.

Svinja se može zaraziti jedući različite vrste zaraženih divljih životinja (najčešće glodara) a čovjek se zarazi jedući nedovoljno smrznuto ili pečeno zaraženo svinjsko meso.

Dakle, ključna je upravo prevencija pojave bolesti koja se bazira na veterinarskoj provjeri mesa trihineloskopijom, kao i na mjerama deratizacije u cilju smanjenja populacije štakora (najčešćeg nosioca bolesti u našim krajevima).

Građani mogu donijeti meso na pregled u Veterinarskoj stanici „Paprikić“ Živinice svakim danom, uključujući subotu i nedelju u vremenu od 7,30 do 16 sati, a u vanrednim situacijama i poslije radnog vremena.

Sve informacije naši građani mogu dobiti putem telefona na 774-774./Š.G./