Završen 13. Festival “Sevdalinko u srcu te nosim”

Sinoć je održana revijalna noć Festivala Sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” i samim tim završio se 13. Festival Sevdalinke koji je uveliko opravdao svoj epitet jednog od najvažnijih kulturno-umjetničkih događaja na našim prostorima.

Imali smo priliku uživati u nastupima najeminentnijih umjetnica i umjetnika kada je sevdalinka u pitanju.

Festival je otvoren u utorak kada je održano 3. međunarodno takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”. Sveukupni pobjednik 3. međunarodnog takmičenja harmonikaša je Nikola Lukić.

Pobjednici po kategorijama su:

Ivana Petaković i Lazar Stanojević – dueti

Hazim Mehmedić – juniori

Lazar Stanojević – mlađi juniori

Bakir Kunić – stariji pioniri

Nemanja Pavlović – pioniri

U srijedu je upriličen takmičarski dio gdje su dodijeljene nagrade za najbolju muziku, tekst, aranžman i najbolju pjesmu.Nagradu za najbolju muziku dobio je trio Kunić, Bajraktarević, Kurtović za kompoziciju “Srećo moja pogledaj me”.

Nagradu za najbolji tekst dobila je Milica Vujinović iz Crne Gore za kompoziciju “Pjesmom ću ga dozivati.”

Nagrađeni aranžman je Admira Vatreša za kompoziciju “Bosna i Esma.”

Dobitnik PLAKETE SAFET ISOVIĆ na 13. Festivalu Sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” je Hamza Šantić.Hamza je nastupio sa kompozicijom Bijele ruže, čiji je autor muzike Aleksandar Kovačević i autorica teksta Slađana Kovačević.

Na sinoćnjem svečanom zatvaranju 13. Festivala sevdalinke publika je putem online kanala mogla da uživa u izvođenju najeminentnijih umjetnika i umjetnica kada je u pitanju sevdalinka. Među onima koji su publici dali trenutke uživanja našli su se, između ostalih, Hanka Paldum, Osman Hadžić, Al Dino Nihad Kantić Šike, Emina Tufo Fatmir Sulejmani, Belma Huseinefendić i mnogi drugi.

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ jedini je festival posvećen sevdalinci u svijetu koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najznačajniju muzičku baštinu naših prostora./Miran Kovačević/

  1. Međunarodno takmičenje harmonikaša možete pogledati klikom OVDJE.

Takmičarski dio programa možete pogledati OVDJE.

Sinoćnju revijalnu večer možete pogledati OVDJE.

REVIJALNA NOĆ:
https://www.facebook.com/festivalsevdalinke/videos/408439717499985