Završna faza postavljanja spomenika palim borcima 92-95

U toku su završni radovi na montaži spomenika palim borcima i šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995.godina.Cvijet ljiljan poznat je po svojoj ljepoti, a njegovo značenje povezuje se sa simbolom čistoće i nevinosti, koja je krasila naše borce tokom oslobodilačkog rata.

Simbol ljiljan je postao ustavan 4. maja 1992. godine kada je tadašnje Predsjedništvo Republike BiH, na sjednici, usvojilo grb i zastavu sa ljiljanima za državna obilježja.

Bosna je u srednjem vijeku bila samostalna država, imala je svoje vladare, zastavu i grb, vojsku, određene i čuvane granice, dvor i diplomatsku službu, vlastiti jezik, pismo, vjeru i svoj narod, kao i monetu, pa i više od toga jer mnoge države nisu imale tolike osobenosti kakve je imala srednjovjekovna Bosna.

Zahvaljujući velikim državnim pečatima mi danas imamo tačnu predstavu kako su izgledala srednjovjekovna bosanska obilježja. Na jednom takvom pečatu iz vremena kralja Tvrtka I Kotromanića, uz grb je prikazana i bosanska zastava sa šest ljiljana.

Iako se spomenik sa ljiljanima montira i radovi su još u toku, brojni prolaznici snimaju novi spomenik i postavljaju ga na društvene mreže.Svečano otvaranje spomen obilježja sa ljiljanim bit će upriličeno povodom Dana državnosti BiH, 1.marta, a ceremonija će se održati dan ranije.