Živiničanka u ekipi za finale World Scholars Cupa

Navikli smo, a i ranije smo o tome pisali, kako je Amina Nišić odlična učenica, koja je Prvu osnovnu školu u Živinicama završila odličnim ocjenama, sve same petice, a uz to osvajala brojne nagrade na raznim takmičenjima.

Ali, ono što je nedavnpo postigla na takmičenju World Scholars Cup, WSC, zajedno sa svojim vršnjacima, nadmašilo je sva očekivanja.O čemu se radi sama nam je ispričala:

“Ovo takmičenje održava se svake godine u 3 runde: regionalna, globalna i finalna. Takmiči se u timovima od 3 člana.Takmicenje ima 4 kategorije: esej, debatu,kviz znanja i test znanja iz 6 oblasti. Globalna runda je održana u Hagu, gdje su Bosnu i Hercegovinu predstavljala dva tima iz Richmond Park Intenational Scool Tuzla. Jedan dd članova tima sam i ja, maturant gore navedene škole. Uspješno smo se plasirali na finalno takmičenje koje se održava na Yale Univerzitetu u SADu, osvojivši ukupno 15 medalja.

Na takničenju je konkurencija bila izuzetno velika sa učenivima iz cijelog svijeta, preko 50 zemalja. Takmičilo se skoro 2000 učenika. WSC daje mnoge prilike da se upnoznaju ljudi iz drugih krajeva svijeta, da se proširi znanje o drugim kulturama, a korisno je i za daljnje školovanje. Ovo takmičenje podržavaju mnogi ambasadori, među kojim je bio i naš ambasador iz BiH.Pripremat ću se za dalje takmičenje koje će se održati u novembru. Čast mi je što sam predstavljala našu zemlju”, rekla nam je Amina Nišić.

Amina Nišić je odličan učenik sa svim peticama i mnogobrojnim pohvalama škole. Uz to je član Omladinske banke, svira gitaru i bavim se slikanjem.

Inače, ovo takmičenje učenici sami finansiraju, ali se takmičari nadaju da će za finale biti razumijevanja društvene zajednice, te da će se pronaći sponzori koji bi pomogli da se znanje naše omladine pokaže u svijetu./Š.G./