Zlatna dob obilježila Dan državnosti BiH

Članice Sekcije Zlatna dob, koja egzistira pri Crvenom križu općine Živinice, danas je obilježila Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Kraj spomen obilježja palim borcima i šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata u Gradskom parku položile su cvijeće i odale počast, potom su cvijeće položile kraj spomen bisti narodnom heroju Nesibu Malkiću i bivšem predsjeniku SFRJ i vođi partizanskog pokreta u Drugom svjetskom ratu Josipu Brozu Titu.

Predsjednica Zlatne dobi Nađija Hodžić podsjetila je prisutne na događaje od prije 75 godina, koji su potvrdili državnost BiH:

“Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine.Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ”, rekla je, između ostalog, predsjednica Hodžić.

Članica Zlatne dobi Mira Boro, povodom Dana državnosti napisala je pjesmu, koju je premijerno izvela kraj spomen obilježja u Gradskom parku, pod naslovom –

DOMOVINI U ČAST

Danas na Tvoj dan želim ti još jednom reći:
Volim te domovino moja!
Volim Tvoje planine i Tvoja polja,
Volim Tvoje rijeke i Tvoje more,
Volim Tvoje ponosite gore.

Volim oblake koji Tvojim nebom plove,
Volim ljude Tvoje.
Volim ptice koje Ti buđenje poje!
Ti si najbolja majka koja svoju djecu
nježno u krilu njiše!
Zbog toga Te volim još više.

Sve što mogu, što umijem i što imam
Tebi ću dati,
Jer Ti si jedina domovina moja
I moja voljena mati./Mira Boro/

Potom su članice Zlatne dobi odsjele u obližnji restoran, gdje su nastavile druženje, uz pjesmu Konjuh paninom./Š.G./