Zlatna dob:Obilježili 40 godina od Titove smrti

Danas se navršilo 40 godina od kada je umro Josip Broz Tito, bivši predsjednik SFRJ.Tim povodom kraj spomen biste ovom istakanutom revolucionaru okupile su se članice Zlatne dobi i Udruženja Josp Broz Tito, gdje us položile bukete cvijeća.

Ovog puta nisu se čule sirene kao ranijih godina, a o današnjem okupljanju i podsjećanju na druga Tita predsjednica Zlatne dobi Nađija Hodžić je rekla:

“Ranijih godina smo se okupljali u 15,05 sati, ali pošto smo mi osobe starije dobi, a u povodu pandemije korona virusa, okupili smo se oko 10 sati, s obzirom da imamo pravo do 13 sati boraviti vani.Nije bilo ni zvuka sirene, ali bit će prilike narednih godina da to obilježimo svečanije.Odali smo počast čovjeku koji je bio doživotni predsjednik Jugoslavije, vođa SKJ, jedan od tvoraca pokreta nesvrstanih…Teško je nabrojati zasluge Josipa Broza tokom dugog niza njegovog stvaralačkog rada.Ratovanje protiv nacističke Njemačke, te obnova i izgradnja porušene zemlje i veliki uticaj na svjetsku politiku ostavili su neizbrsiv trag na ovim prostorima”.

I tako dok su boravile kraj Titove biste naše sugrađanke su se podsjetile na lijepa vremena, kada se obnavljala porušena zemlja i gradila bolja budućnost.

Na Titovoj sahrani okupilo se 8. maja 1980.godine, na Dedinju, u Kući cvijeća, 209 delegacija iz 127 zemalja i oko 700 000 ljudi. Na pogrebu je bilo 4 kralja, 5 prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara, što je bio dokaz velike popularnosti bivšeg jugoslovenskog državnika./Š.G./