Zlonamjerni sajber napadi na industrijske sisteme značajno porasli

Bosna i Hercegovina je u top 10 zemalja koje su napadane putem mejlova

Prema Izvještaju o industrijskoj sajber sigurnostiza prvi kvartal 2023. godine, u kome su stručnjaci Kaspesky tima predstavili razvoj i trendove prijetnji industrijskim kontrolnim sistemima, navodi se da su u svijetu zlonamjerni sajber napadi na industrijske sisteme značajno porasli.

Podaci za Evropu kažu da se stopa napada na operativne tehnologije (OT) računara na kojima je blokiran zlonamjerni softver kretala od 6,66% u Luksemburgu, 30,9% u Bosni i Hercegovini,i čak 35,3 % u Srbiji.

Dvije balkanske zemlje, Bosna i Hercegovina i Srbija, i ranije subile među top10 zemalja koje su napadnute putem mejlova sa 16,7% napadnutih OT računara.

Tradicionalna metoda slanja zlonamjernog softvera putem phishing emaila postala je manje efikasna, što već tjera napadače da koriste alternative strategije kako bi izbjegli detekciju.Ove strategije uključuju enkripciju priloga ili pružanje korisnicima phishing linkova koji onda dostavljaju zlonamjerni softver.

„Ne treba da potcjenjujemo rizike koje predstavljaju napadi sa kojima se suočava industrijski sektor u BiH. Kako lokalne organizacije nastavljaju da digitalizuju svoje poslovanje i oslanjaju se na međusobno povezane sisteme, stvaraju se i pretpostavke za uspješni napad na kritičnu infrastrukturu, koji može nanijeti ozbiljnu štetu. Sve to ukazuje na potrebu unapređenja sajber sigurnosti u svrhu zaštite industrijske infrastrukture od sadašnjih i budućih prijetnji“, rekao je Milan Kojić, Channel Manager kompanije Kaspersky za Zapadni Balkan.

Po Izvještaju za prvi kvartal 2023. godine, Zapadna Evropa je najmanje pogođena napadima na OT računarei rangiranaje kao 14. od ukupno 14 regiona u svijetu po postotku OT računara na kojima su otkrivene zlonamjerne aktivnosti.Najznačajniji porast postotka napadnutih OT računara u odnosu na vrijednosti prethodnog kvartala zabilježeni su u Ujedinjenom Kraljevstvu(+2,5 postotnih poena), Albaniji(+2,4) i Belgiji (+2,3 postotna poena).

Po geografskim geografskim regionima, Bliski Istok ostaje onaj koji je najčešćepogođen napadima rensomvera (zlonamjernog softvera koji uzrokuje krađu, gubitak ili curenje osjetljivih korporativnih ili tehnoloških informacija za koje se kompanija potom ucjenjuje i traži joj se otkup).Nalazi se na trećem mjestu u najviše rangiranimregionima po procentu ICS (Institut za Certificiranje Sistema) računara, na kojima su blokirani zlonamjerni prilozi emaila i phising linkovi.Ukratko,Bliski istok, Afrika, Azija i Latinska Amerikau vrhu su rang liste regiona sa većinom OTračunara ugroženih korištenjem prenosivih uređaja.

Smanjena kripto-miniranja

Na kraju,u prvom kvartalu 2023. godine, svi evropski regioni su zabilježilismanjenje napada kripto-minera što može da buderezultat efikasnosti zabrane pristupa internet resursima. Zabranom preuzimanja, povezivanja sa serverima i ažuriranja i zabranom pristupa pomaže se u smanjenju prijetnje od napada kripto-miniranja.Podsjećanja radi, od početka 2022. godine, Kaspersky proizvodi su detektovali i spriječili skoro 200.000 pokušaja krađe fišingomdigitalnih valuta i korisničkih naloga za pristup novčanicima.

Ovaj izvještaj o industrijskoj sajber sigurnosti se zasniva na analizi statističkih podataka prikupljenih putem Kaspersky Security Network (KSN), distribuirane antivirusne mreže. Podaci su dobijeni od korisnika koji su dali pristanak da se podaci anonimno prenesu s njihovih računara i obrade. Ove informacije ne samo da pomažu za analizu prijetnji, nego su i neophodne za otkrivanje novih, uključujući ciljane napade i napredne uporne prijetnje (APT – advanced persistent threat).

O kompaniji Kaspersky

Kaspersky je globalna kompanija za sajber sigurnost i digitalnu privatnost osnovana 1997. godine. Duboka poslovna inteligencija o prijetnjama i sigurnosna ekspertiza kontinuirano se transformišu u inovativna sigurnosna rješenja i usluge za zaštitu poslovanja, kritične infrastrukture, vlada i potrošača širom svijeta. Sveobuhvatni sigurnosni portfolio kompanije uključuje vodeću zaštitu krajnjih tačaka i niz specijalizovanih sigurnosnih rješenja i usluga za borbu protiv sofistifikovanih i digitalnih prijetnji koje se razvijaju. Više od 400 miliona korisnika zaštićeno je Kaspersky tehnologijama i pomaže u zaštiti najvažnijih resursa svojih 240.000 korporativnih klijenata. Više informacija je dostupno na: www.kaspersky.com./D.M./