Žuja nas podstiče da brinemo o svojoj zemlji

Često kažemo da naša ljubav prema ovoj zemlji nema granica, ali plastične flaše, automobilske gume, konzerve i drugi otpad koji vrijedni volonteri pronalaze u prirodi dokaz su da o svom okolišu ne brinemo dovoljno. Regionalna kampanja “Brini o svojoj zemlji, jer ako ti nećeš, ko će?” Ožujskog piva i Molson Coorsa BH i ove godine nas podsjeća da čuvamo prirodna bogatstva naše zemlje jer time čuvamo i vlastito zdravlje i dobrobit.

Kontinuirane društveno-korisne aktivnosti učinile su da je Ožujsko pivo u javnosti prepoznato upravo po podizanju svijesti ljudi o tome da je samo čista priroda lijepa.

Sa plakata i billboarda popularne Žuje očaravaju nas čiste vode Vrela Bosne, guste šume Trebevića, bistra rijeka Una, ali i krajolici kojima se protežu Bosna i Miljacka, kao i brojne druge lokacije. Njihova poruka je jasna i obraća se svakome od nas – Brini o svojoj zemlji, jer ako ti nećeš, ko će?

Pozitivne poruke šire se i ovog ljeta kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu s jednim ciljem – da nas potaknu na odgovornost prema autentičnom ambijentu u kojem živimo, a koji nekada ne cijenimo i ne čuvamo dovoljno, te da zavrnemo rukave i damo svoj doprinos čistijoj i svjetlijoj budućnosti.

“Naš cilj je da potaknemo sve da više brinu i razmišljaju o tome šta sve ova zemlja ima da ponudi i nama koji ovdje živimo, ali i turistima koji slušaju o našim prirodnim ljepotama i nerijetko se zbog njih i odlučuju da dođu u posjetu. Naša poruka je da prirodu čuvamo ne samo za sebe, već i za generacije koje dolaze. Želimo da sačuvamo prirodna bogatstva od uništavanja otpadom, a u tome nam je neophodna i pomoć svih građana i građanki“, poručio je Goran Mišić, brend menadžer kompanije Molson Coors BiH.

Ožujsko, kao brend koji organizuje velike akcije čišćenja pod nazivom “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”, ove je godine u saradnji sa ekološkim udruženjima i klubovima aktivan od “najdubljih dubina do najviših visina”. Akcije čišćenja popularnih izletišta do sada su obuhvatile brojne lokacije, među kojima su Boračko jezero, rijeka Bosna, Plivsko jezero, Jahorina, Prenj i Bjelašnica, te uključivale i ronioce i planinare.

Svjesni da je briga o čistom okolišu stalno potrebna, poručuju da se akcije nastavljaju i u narednom periodu, ali da je ključno stalno skretanje pažnje javnosti na problem onečišćene prirode kako bismo prirodu sačuvali od gomilanja nesavjesno odloženog otpada i stvaranja divljih deponija./Minela Pamuk/