Dr. Admir Mukinović: Sretan i zadovoljan pacijent je najveća pobjeda za ljekara

U Službi hitne medicinske pomoći Živinice, u posljednjih nekoliko dana, intenzivirao se broj pregleda. Najčešće su to simptomatologije prehlade i gripe, shodno promjeni vremenskih prilika, a naročito su osjetljive kategorije kardiovaskularni bolesnici, starije osobe i djeca.Zato smo se za savjete i preporuke obratili doktoru Admiru Mukinoviću, koji se rado odazvao i preporučio je korisne savjete za naše sugrađane:

„Najčešće se javljaju pacijenti sa simptomima glavobolje, grlobolje, otežanog disanja, kihanja, curenje iz nosa, iz razloga što promjena i drastičan pad temperature nije propraćen adaptacijom na istu te jačanjem imuniteta. Ovakvim pacijentima se preporučuje postepena adaptacija na zimske dane, što više vitamina C, magnezija i cinka, u mjesecima prije nego nastupe promjene, a narocito tokom zimskih dana pojačan unos vitamina D, koji je deficitaran zbog nedostatka sunčanih intervala,a izuzetno bitan za organizam.

Izbjegavanje rafiniranih proizvoda, šećera, tjestenine, svih vrsta sokova i čokolada, slatka koje samo pospješuju upalu, može skratit vrijeme oporavka i djelovati blagotvorno. Također, svaki vid fizičke aktivnosti u toj fazi, nije preporučljiv. Jako su bitne higijensko dijetetske mjere u samoj početnoj fazi, da se ne dozvoli dalji razvoj i širenje iste“, – Ističe dr. Mukinović.

Služa hitne medicinske pomoći Živinice, najviše zahvaljujući dobrom kolektivu i predanom radu, može se pohvaliti velikim brojem intervencija, kućnih posjeta, reanimacija, te stizanjem na teren i transportom težih slučajeva na Kliniku u rekordnom roku po pozivu, ali većinu situacija gleda da se riješi po hitnom postupku, na licu mjesta, bilo da se radi o otklanjaju tegoba i bolova, stranih tijela, ili ušivanju i obradi rana, te da transport do Klinike bude sveden na minimum, osim u neodloživim slučajevima.

„Također, posebna kategorija su hipertoničari, koji se javljaju sa povišenim krvnim pritiskom, da li zbog neadekvatne terapije, preporučenih lijekova koje ne konzumiraju redovno ili stresnog načina života. Uzroci su različiti.
Sama činjenica da kao društvo konzumiramo osam puta više soli, nego što je to potrebno našem organizmu, dovoljno za sebe govori.Isto tako, nekome ko radi stresan i težak fizički posao, svaki vid teže fizičke aktivnosti u vidu treninga, nakon posla, koji je također vid stresa, predstavlja dolijevanje ulja na vatru. Za takve je preporuka što više metoda opuštanja, relaksacije i meditacije, te ograničavanje soli u ishrani na minimum. Gubitak tjelesne mase također znatno redukuje krvni pritisak, tako da prema podacima, gubitak samo 10 kg, snižava krvni pritisak u prosjeku za 20mmHg, shodno elasticitetu krvnih sudova“, navodi dr. Admir te zaključuje:

„Optimalna preporuka za zdrav način života ne postoji. Svaka jedinka je različita i svako bira ono što mu odgovara i donosi benefite, stoga svakoj osobi treba pristupiti individualno sa fizičkog, psihičkog i emocionalnog stanovišta, ali ono što zasigurno donosi benefit za većinu, sa naučnog aspekta, bila bi biljna prehrana, sa dosta vlakana, zdravih masnoća, ograničavanje unosa mesa i mesnih prerađevina na dva puta sedmično, neka fizička aktivnost tri do četiri puta sedmično po 1h, sastavljena kombinovano od kardio vježbi i vježbi snage, te miran um, jer koiko god je bitno šta jedeš, još je bitnije šta jede tebe. Umjerenost u svemu je put ka postizanju homeostaze. Stoga, svakog pacijenta, pored otklanjanja bolova i vraćanja osmjeha na lice, sekundarno treba motivisati i na promjenu životnog stila, a ljubazan pristup, razumijevanje individue te stalna naučna nadogradnja, definitivno olakšavaju ljekaru u njegovoj cjeloživotnoj misiji“./N.Č./