GO CK: Sekcija Zlatna dob dala podršku ženama oboljelim od karcinoma raka dojke

Danas su članice Sekcije Zlatna dob Crvenog krsta/križa Živinice, šetnjom ulicama grada, dale podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke.Svjetska zdravstvena organizacija 19. oktobra obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke s ciljem podizanja svijesti i promovisanja pravovremene i efikasne kontrole, dijagnoze i liječenja žena širom svijeta.

Važnost obilježavanja i podizanja svijesti u brobi protiv karcinoma dojke je i u mnoštvu dana i aktivnosti koji imaju za cilj što raniju dijagnostiku i pristup tretmanu.

To što se raku dojke daje impresivna količina društvene svijesti nije slučajno; rezultat je decenija posvećenog aktivizma počevši od 1970-ih. Do ovog trenutka, rak dojke je bio „nevidljivo“ stanje o kojem se ne govori, a koje su žene doživljavale privatno i u tišini, sa stidom, a ne sa društvenom podrškom. Trebalo je da se desi feminističko organizovanje koje je ciljalo na odnos između pacijentica i medicinskog establišmenta kojim dominiraju muškarci, da to pitanje izađe u javnost i postane manje stigmatizirano.

Savremena borba protiv raka dojke uspjela je promovirati vidljivost bolesti, odati počast onima koji su od nje umrli i dati pacijentima resurse za upravljanje bolešću, kao i osjećaj nade za budućnost. Ali to se nije dogodilo preko noći, niti je nastalo od kampanje ružičaste vrpce započete početkom 1990-ih.

Mjesec borbe protiv raka dojke započeo je 1985. godine kroz partnerstvo između Američkog društva za borbu protiv raka i Imperial Chemical Industries, koja je u međuvremenu postala dio AstraZenece, proizvođača lijekova protiv raka dojke. Izvorno je stvoren kao način da se žene potaknu na redovite mamografije, ali se od tada proširio na liječenje, istraživanje i finansiranje.

“Današnjom šetnjom šaljemo poruku da svaka žena širom BiH treba imati istu podršku,tako da lijekovi budu pristupačni za sve žene oboljele od karcinoma dojke.Širom BiH bilo je sličnih aktivnosti, gdje svi nastojimo da oboljele žene znaju da smo uz njih i da imaju našu podršku”, rekla je predsjednica Sekcije zlatna dob Vesna Bajrić.

Svakog oktobra nova predsjednica

Od nedavno predsjednica Sekcije Zlatna dob postala je nastavnica u penziji Vesna Bajrić.Do sada je to bila Kata Mišković, koja je od ovog oktobra zamjenica predsjednice.

“Kod nas je praksa da se svakog oktobra u povodu Dana starih osoba bira nova predsjednica, pa je eto sada red da nastavim uspješno obnašanje ove funkcije kao moje prethodnice.Nastavit ćemo sličnim aktivnostima, kao što smo danas imali šetnju ulicama grada, zatim ćemo organizovati humanitarne akcije, te organizovati izlete jednom mjesečno”, kaže nam Vesna Bajrić

Tokom svoje radne karijere Vesna je dala veliki doprinos obrazovanju mladih generacija, posebno širenjem muzičke kulture.Radila je u osnovnim školama Sela Gračanice, Bašigovaca, Đurđevika, Gornjih Živinica i Višće i u toj školi je provela punih 22 godine./Š.G./