Nevladin sektor u vremenu Korone

Udruženje “Izvor Selsebil” iz Živinica, primjer je koji pokazuje da nevladin sektor može djelovati u svojoj zajednici čak i u otežanim uslovima.Iako su mnogi životni tokovi zaustavljeni ili usporeni kao posljedica pandemije Korona virusa, to nije spriječilo vrijedne i požrtvovane članove Selsebila da nastave sa društvenim aktivizmom.

Direktnom naredbom gradonačelnika Živinica, Udruženje je sa svoja dva tima od 30 osoba, uključeno u mobilne ekipe pri Kriznom štabu, za pomoć lokalnom stanovništvu. Pripremanje izolacionog centra u fiskulturnoj sali Mješovite srednje škole, pakovanje prehrambenih paketa i distribucija istih, kupovina živežnih namirnica i lijekova osobama koje su u kućnoj izolaciji, neke su od aktivnosti što ih je Udruženje realizovalo tokom krize.

Zbog nedostatka potrebne medicinske opreme u zdravstvenim ustanovama, udruženje “Izvor Selsebil” je zajedničkim djelovanjem u sastavu Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija, obezbijedilo 300 vizir i oko 1000 platnenih maski, te 1000 pari zaštitnih rukavica. Navedena oprema je podijeljena domovima zdravlja, u Živinicama, Kalesiji, Lukavcu, Srebreniku i Tuzli, kao i u Klinici za anesteziju i reanimaciju UKC-a u Tuzli. Dom zdravlja Živinice je dobio 36 vizir maski, 1000 pari rukavica i 200 platnenih maski. Tokom mjeseca ramazana posebno su intenzivirali materijalnu pomoć socijalno ugroženim kategorijama svoga grada i jednim dijelom Podrinja. Podijeljeno je 348 prehrambenih paketa porodicama u stanju socijalne potrebe. Osim toga, u saradnji sa MIZ Živinice odradili su ramazanski projekat “Iftar na kućni prag”. Projektom su obuhvaćene uglavnom starije osobe, odnosno 55 porodica sa skoro svih mjesnih zajednica u našem gradu.

Vlastitim automobilima, devet timova volontera, u prediftarsko vrijeme, dostavljali su hranu postačima na ličnu adresu.

Iz Selsebila poručuju da su ponosni što stoje na usluzi svojim sugrađanima uz već tradicionalnu parolu “Zajedničkim radom, na temeljima univerzalnih vrijednosti, odgojimo generaciju budućnosti”./Selma Vrućak/