Pet hiljada knjiga za biblioteku MC Srebrenica

Biblioteka Univerziteta u Sarajevu priključila se akciji “Knjige za Srebrenicu”, te je današnjom donacijom 5.000 knjiga biblioteci Memorijalnog centra Srebrenica dala daleko najveći doprinos ovoj inicijativi. U okviru posjete Srebrenici delegacija Univerziteta na čelu sa rektorom Rifatom Škrijeljom sastala se sa direktorom Emirom Suljagićem i kustosom Azirom Osmanovićem, gdje su razgovarali o ovom, ali i drugim planiranim projektima.

“Cilj je bio prikupiti bibliotečku građu s fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, međunarodnog krivičnog prava, tematike istraživanja rata, ratnih zločina i genocida. Punkt za prikupljanje knjiga bio je Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Ovom prilikom izražavamo zahvalnost na ovoj vrijednoj donaciji. Memorijalni centar će i dalje nastaviti sa projektom prikupljanja knjiga za biblioteku. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da daruju relevantnu literaturu, da odgovore na ovaj poziv. Nađite se i vi na listi ustanova koje su direktno pomogle rast naše biblioteke, kao središta
istraživačkog i naučnog rada na tematici zločina genocida”, poručio je Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra Srebrenica.

Biblioteka Memorijalnog centra Srebrenica, zajedno sa Arhivom, ima potencijal da postane centrom istraživačkog rada i povezivanja sa akademskom zajednicom.

“Želimo da ljudi iz lokalne zajednice, iz zemlje, ali i iz cijelog svijeta, dolaze ovdje po znanje, istražuju i daju svoj doprinos. Okosnica na tom putu će biti razvoj ova dva segmenta Memorijalnogcentra. Činjenica da smo danas zaprimili ovu važnu donaciju Univerziteta u Sarajevu šalje važnu poruku da je naš rad prepoznat i zbog toga smo imzahvalni”, zaključio je Osmanović./Tim za medije/