Podrška inicijativi “Niko gladan. Niko sam”

Sarajevo, 17.  mart 2023Kampanja “Niko gladan. Niko sam” dobila je podršku Gradskog vijeća Grada Sarajeva, čime je postala inicijativom Gradskog vijeća. Ovu informaciju saopštio je predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

“Zahvalni smo na ovoj značajnoj podršci Gradskog vijeća i gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić jer nam ona daje dodatnu snagu na putu oslobađanja donacija hrane od plaćanja PDV-a i osnažuje naše uvjerenje da će ovo goruće pitanje prijebiti riješeno”, poručili su iz Fondacije Mozaik, koja u okviru USAID programa “Pravni okvir za filantropiju” s partnerima provodi inicijativu “Niko gladan. Niko sam”. Cilj joj je osigurati da građani i građanke Bosne i Hercegovine imaju barem jedan topli obrok dnevno.

Inicijativa je dosad naišla na veliki odziv javnosti i odličnu saradnju sa velikim brojem kompanija koje doniraju hranu javnim kuhinjama i spremne su donirati još i više, ali im taj proces otežava plaćanje PDV-a na donacije.

“Neophodno je što skorije usvajanje Zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim bi se donacije hrane oslobodile od plaćanja PDV-a, što bi dovelo do veće količine donirane hrane onima koji brinu o ugroženom stanovništvu”, podsjećaju iz Mozaika, uvjereni da će zajedničkim snagama doći do najboljeg rješenja za sve u našoj zemlji.

Izmjenom aktuelne zakonske regulative donosioci odluka pokazali bi brigu za ugrožene kategorije stanovništva, posebno u vrijeme poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Na ovaj način doprinijelo bi se smanjenju procenta osoba koje žive ispod linije siromaštva, a javne kuhinje bi novac koji danas troše na kupovinu hrane mogle iskoristiti za druge svrhe s istim ciljem – poboljšanje vlastitih uslova za rad i dobrobiti svojih korisnika i korisnica.

Da su građani i građanke prepoznali važnost ove kampanje pokazao je i posljednji val podrške u kojem je 2.000 osoba potpisalo pismo podrške, a brojne istaknute ličnosti pozvale su novoizabrane parlamentarce i parlamentarke da brzo reaguju i oslobode doniranu hranu od plaćanja PDV-a. U proteklom periodu na tome su se posebno angažovali: Halid Bešlić, Hanka Paldum, Jasna Diklić, Dino Šaran, Damir Imamović, Mario Knezović, Helem Nejse, Emela Burdžović, Vjekoslav Kramer, Jasmin Ligata, Naida Kundurović, Andrea Tomašević Kolenda, fra Ivan Nujić, Tomislav Cvitanušić, Robert Dacešin i Maja Golić.

Program “Pravni okvir za filantropiju” provodi Fondacija Mozaik zajedno s partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku USAID-a. U okviru istog programa osnovan je Filantropski forum koji okuplja kompanije i fondacije u BiH s ciljem ujedinjavanja dobra kroz strateška davanja./Minela Pamuk/