„Vrijeme je darivanja, daruj nadu – budi donor!“

Donorska mreža u BiH, zajedno sa Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, sutra, 20.12.2020.godine počinje promotivnu online kampanju promocije donorstva u BiH:  „Vrijeme je darivanja, daruj nadu – budi donor“!

Više od 2 600 naših sugrađana je na dijalizama, a oko 1000 njih bi bubrezi mogli spasiti život i vratiti im normalne funkcije i radnu sposobnost. Na listama čekanja nalazi se i 15ak pacijenta kojima je potrebna transplantacija srca i 20ak onih koji čekaju na transplantaciju jetre. Njihov kvalitet života je uništen i jedina šansa za novi život je presađivanje organa.

Kampanja pomaže da se svijest gradjana podigne na visi nivo kako bi se u budućnosti radila i transplantacija srca u BiH.

Cilj kampanje je da se promoviše i pobudi interes za donorstvo i motivišu građani da razgovaraju o donaciji i transplantaciji organa i da preuzmu donorsku karticu, kako bi nakon moždane smrti donirali organe i spasili živote pacijenata na listama čekanja.Kampanja će se provoditi putem medija, interneta i društvenih mreža, na način da poznate ličnosti i građani, kreiraju objave ili video klipove kojima podržavaju donorstvo i pozivaju građane da za vrijeme praznika razmisle i daruju nadu pacijentima koji čekaju. Centralno mjesto informisanja i objava je facebook stranica Donorska mreža u BiH, i web stranica Udruženja: www.donorskamreza.com

Biti donor ne košta ništa, a nekome spašava život!

Povodom nastupajuće kampanje, predsjednica Donorske mreže u BiH, prof.dr. Halima Resić, izjavila je:  „Uprkos pandemiji i trenutnoj obustavi transplantacija, danas, više nego ikad je važno da jačamo donorstvo i omogućimo da tačne informacije dobije što više naših sugrađana. Obzirom da, zbog pandemije, ne postoji mogućnost sigurnog održavanja uličnih akcija i edukacija u zatvorenom prostoru, ova kampanja provodiće se putem medija i interneta što ne umanjuje njen značaj, jer većina ljudi provodi slobodno vrijeme upravo na internetu. Zahvalni smo svim javnim ličnostima i građanima koji su do sada podržali kampanju, ali i onima koji će to uraditi u periodu pred nama.“

Donorska mreža u BiH poziva sve javne ličnosti i građane ,  nosioce donorskih kartica i one koji će ih potpisati, da kreiraju objavu ili  vlastitim mobitelom snime i na svojim profilima na društvenim mrežama objave kratki video, u trajanju od 10 – 15 sekundi kojim će pomoći buđenje svijesti i motivisati građane da se informišu o donorstvui da zajedno pomognemo spašavanje života.

Trajanje kampanje je od 20.12.2020.-20.1.2021.godine, a osnovni cilj je promovisanje donorstva i pobuđivanje interesa za donorstvo te motivacija građana da razgovaraju i preuzmu donorske kartice.

Želimo pred Božićne i novogodišnje praznike pobuditi svijest iempatiju kod sugrađanasa osnovnom prukom:: Vrijeme je darivanja, darujmo nadu pacijentima, budimo donori!

Također, nadamo se da će građani pomoći promociju naših materijala sa facebook stranice Donorska mreža BiH, tako što će na svojim objavama tagovati, na facebooku @Donorskamrezabih, a na twitteru @budidonor, uz tag #BudiDonor./Adela Čomić/

Za sva pitanja i informacije, na raspolaganju je telefon: 061 051 235 i email budidonorba@gmail.comte info@donorskamreza.com