Obavezne uplate za (ne)održavanje gradskog groblja- mezarja u Živinicama


Kada ulazite u živiničko gradsko groblje- mezarje u oči će vam pasti dvije stvari; prva stvar, table sa natpisima na kojima piše da su obavezne uplate za redovno čišćenje i uređenje gradskog groblja- mezarja i druga, da je dio groblja- mezarja sa ulaza lijepo uređen, pokošena trana i tsl.
Na prvi pogled sve je uredu. Međutim kada idete dalje, prema vrhu groblja-mezarja, primijetićete da je samo jedna četvrtina groblja- mezarja uređena t.j. pokošena trava i to onaj dio od ulaza, a ostale tri četvrtine su zarasle u visoku travu. Da bi se mogli kretati ovim dijelom groblja, radi pronalaska željenog grobnog mjesta, trebaće vam ribarske čizme.
Na video snimku, u prvom njegovom dijelu, prikazano je područje groblja-mezarja koje nije pokošeno a u zadnjim dijelu video snimka, prikazan je jedan manji dio groblja-mezarja koji je pokošen.

Preduzeće koje održava živiničko gradsko groblje je veoma detaljno navelo na istaknutim tablama koje su postavljene na ulazu i u samom groblju-mezarju, da je obaveza plaćanja određenog iznosa za održavanje groblja. Znači, obaveza je srodnika čiji članovi počivaju u ovom groblju-mezarju, da vrše uplate za (ne)održavanje živinićkog gradskog groblja-mezarja.
Živinički gradski oci treba da se pobrinu, za redovno održavanje živiničkog gradskog groblja-mezarja kako to dolikuje jednom gradu. Ovako, kako reće jedna gospođa koja je posjetila grob svog srodnika na ovom groblju-mezarju, ovo je velika bruka za ovaj grad. Ova gospođa reče i to, da je prošle godine, predhodni, preminuli gradonačelnik, platio iz svog džepa da se ovo groblje uredi. Kao što se vidi, ni u slučaju plaćanja održavanja groblja-mezarja iz džepa gradonačelnika, ne rješava permanentno održavanje ovog groblja.mezarja. Održavanje ovog groblja-mezarja treba vršiti sistemski, kako je to određeno odlukom gradskog vijeća a ne da to rade pojedinci, pa i gradonačelnici, plaćanjem iz svog džepa.
Selimović Edhem Edo, www.rurip.com