Poslije bitke svi su generali pametni


Poslije tragićnog događaja u osnovnoj školi u Lukovcu, mnogi znani i neznani stručnjaci, političari te lokalni, entiteski i državni vlastodršcii su pohrlili da putem sredstavana informisanja kao i na drugi način, se obrate bosanskohercegovačkoj javnosti iznoseći svoje stavove o ovom tragičnom događaju. Ima jedna izreka koja kaže; poslije bitke svi generali su pametni.

Svi ovi nabrojani dijagnostičari događaja u našem društvu, slažu se u jednom, da je u ovim i u drugim negativnih pojavama i tragičnim događajima kod nas, zakazao sistem. Čudno je to da ovo kažu oni kojima je posao i koji su zaduženi za regulaciju sistema. Nije li glavni razlog nesređenosti sistema u našem društvu; nerad, aljkav rad i lijenost državnih vlastodržaca.

Ima i toga, da je većina tih vlastodržaca nesposobna za ono što treba da rade, kao izabranici u našem državnom sistemu, ali zato su veoma sposobni i umiješni, da sebe uzdignu iznad sistema i da svoje pozicije iskoriste za ostvarivanje ličnih interesa.

Pored ovog, ne treba ni narod, nas, mase, izuzeti iz grešnika za sve negativno i tragično što se dešava u našem društvu. U razvijenim društvima svijest ljudi je na većem nivou, te oni aktvino učestvuju u regulisanju sistema. U takvim društvima, narod aktivno prati rad i ponašanje izabranih vlastodržaca i reaguje na svaku njihovu i najmanju grešku u radu i ponašanju.

U nerazvijenim društvima vođe i vlastodršci su svetinje za narod. Narod im se klanja i podilazi im pod skute, sve s ciljem da bi kod njih imao određene privilegije. Ovakav odnos naroda prema svojim vođama, mnogo govori o moralu i karakteru tog naroda.

Selimović Edhem Edo, www.rurip.com