Rasprave na društvenim mrežama


Pročitah neki dan jednu kolumnu u kojoj autor navodi da dosta osoba, pogotovu onih iz javnog života, angužuju druge pismene osobe da za njih pišu tekstove na društvenim mrežama i to na: Facebook-u, Twitter-u, Instgram-u i drugim.
Razlog tome je sigurno, da ovi koji angažuju te koji za njih pišu objave, žele da se prikažu u javnosti kao znane i pismene i osobe.
Uglavnom ti tekstovi su na visokom nivou logike. Kako i nebi bili, kada su njihovi autori znani i pismeni ljudi.

Takođe, pored ovog angžmana drugih pismenih osoba da za neke političke vođe ili manje pismene osobe, pišu tekstove na društvenim mrežama, imamo i onih koji angažuju nepismene i neprosvijećene osobe da umjesto njih učestvuju u raspravama na društvenim mrežama.
Imamo slučajevima kada pojedinac, kvazi intelektualac ili kvazi menadžer, koji nema znanja da vodi polemiku na društvenim mrežama sa znanim i prosvijećenim ljudima, za to angažuje osobe sa skromnim znanjem i obrazovanjem da umjesto njega ‘vode polemiku’ na društvenim mrežama. Te osobe koje ovaj prepredeni i lukavi kvazi intelektualac angažuje su sa dugim jezikom, bez karaktera i koje se, ama baš ni malo, ne tiče tema koja je predmet rasprave na konkretnoj društvenoj mreži.

Pored ovih, koje angažuje nesposobni i lukavi intelektualac da vode polemike na društvenim mrežama umjesto njega, u konkretne rasprave javljaju se i slijedeći učesnici i to; oni koji hoće svojom ‘pametnom pričom’ da se dodvore jednom od dvojice učesnika u raspravi i oni koje se ama baš ni malo ne tiče tema rasprave ali oni hoće da se iskažu ‘kao znani i pametni’ sa svojom nepovezanom i glupom pričom.

Što se tiče ove prve kategorije angažovanih polemičara, to su uglavnom: šoferi, kafandžije, stražari i čuvari, oni su toliko neprosvijćeni da uopšte nisu svijesni u kakve rabote ulaze sa svojim nesuvislim pisanjem na društvenim mrežama.
Njihovi tekstovi, kao polemike sa drugom stranom na društvenim mrežama su krajnje neukusni a vakubular je naspran njihovog nivoa kulture i obrazovanja. Evo jednog nastupa takvog polemičara kada se nadovezuje na tekst svog, vjerovatno poslodavca, ‘zaćer.j mu direktore’.

Drugi pak koji se dodvoravaju jednom od učesnika u raspravi, radi nekog ličnog interesa, ospu paljbu na drugog učesnika u raspravi. Tekstovi ovih, održažavaju njihov mentalitet i znanje koje nigdje ne bi moglo da prođe. Na društvenim mrežama može sve kod takvih jer oni nemaju osjećaj za stid i sram.

Treća vrsta učesnika koja, kao učestvuje u rasprvama na društvenim mrežama, su u stvari nule koje hodaju na dvije noge i koje pokušavaju da to ne budu

Reče Miroslav Krleža u svom romanu na ‘Rubu pameti’, ljudska glupost je planetarna a ja dodajem, nopresvijećeni i arogantni doprinose njenoj multiplikaciji.

Ne kažu ‘džaba’ za nas, da smo plemena koja imaju internet.

(Selimović Edhem Edo)