Redovi ispred poslovnice zdravstvenog osiguranja Živinice

Danima su redovi ispred poslovnice zdravstvenog osiguranja u Živinicama. Što je najgore, osiguranici i pacijenti čekaju vani u redovima na temperaturi ispod nule. Redovi su zbog ovjere takozvanih markica za zdravstveno osiguranje koje su propisane jedino u nekim kantonima Federacije BiH. Te markice koštaju 20,00 km i svaki osiguranik mora ih kupiti na početku godine. Markice se lijepe na zdravstvene knjižice u poslovnicama zavoda zdravstvenog osiguranja. Znači, radi se tako, gluho bilo, kao da smo u srednjem vijeku. Što je najgore, zavodi zdravstevnog osiguranja su propisali ovjeru uputnica za pacijente sa težim oboljenjima. Tako, ovi pacijenti ne mogu ni blizu prići šalteru poslovnice zavoda, a kamoli ovjeriti ove uputnice.
Čudno je da u doba tehnoloških dostignuća, posebno informatike, zavodi zdravstva i zdravstvene ustanove, rade na način kao što se radilo u srednjem vijeku.
Niko od nadležnih ništa ne poduzima da se poslovi oko zdravstvenog osiguranja urede tako da osiguranici ne moraju trpjeti ‘tantalove muke’.

Selimović Edhem Edo