Teška situacija radničke klase


Mislio sam da 1. Maj, koji je već prošao, čestitam onima kojima treba da se čestita ovaj, takozvani praznik rada ali sam odustao od toga, jer kod nas u BiH nema radničke klase. Kod nas od perioda kad smo prešli sa ‘totalitarnog-mračnog’ sistema zvanog socijalizam na sadašnji, takozavani demokratski sistem, radnička klasa je roba kao i svaka druga roba na tržištu.
Zakonodavci toj robi tepaju riječima, zaposlenici ili uposlenici. Kad kažem zakonodavci ne mislim na zakodavnu državnu vlast, već na vlasnike privatnih preduzeća i na njihova udruženja koja kroje zakone o radu kod nas. Kapitalisti, odnosno vlasnici preduzeća su bog i batina za one koji robuju za njih. U talu sa vlastodršcima oni imaju široko polje djelovanje kao što su nepoštovanje zakonskih propisa koji se odnose na rad i tsl.
Radnici koji imaju radni odnos u privatnim preduzećima su obespravljena socijalna kategorija. Da je to tako, vidi se na osnovu strukture poslovadaca radnika koji su štrajkovali za prošli 1. Maj. Naime, za prošli praznik rada na ulice su izašli radnici čije je poslodavac država. Niti jedan radnik koji je zaposlen u privatnom sektoru nije štrajkovao ili iskazao svoje nezadovoljstvo za ovaj prvi maj. Razlog tome nije dobro stanje u odnosima radnika i privatnih poslodavaca, već strah radnika da neće ostati bez posla.
Ovo je dokaz da sindikat kao avangarda radničke klase je neučinkovit zbog prevelikog broja sindikalni organizacija koje djeluju svaka na svoj način.
Sa druge strane poslodavci, odnosno vlasnici privatnih preduzeća, su čvrsto organizovani u svoje udruženje koje uz aminovanje vlade radi za svoj interes često ne poštujući osnovna prava radnika.
Iako su u zakonu o radu definisana prava i obaveze i jedne i druge ugovorne strane, t.j. poslodavaca i radnika, u praksi je tako stanje, da poslodavac određuje kako će se i na koji način pojedine odrebe ovog zakona primjenjivati u praksi. Poslodavcima je ovo omogućeno zahvaljujući njihovim talom sa vlastodršcima kao i neakativnošću određenih državnih institucija koje su zaduženje za sprovođenje zakona.
(Selimović Edhem Edo)