U spomen: Sjećanje na šehide i pale borce

Noćas mi naviru emocije. Htio bih ovim tekstom da nekako odam počast i da se sjetim odanih, palih boraca i heroja grada Živinica, kojih je bilo zaista mnogo. Ne treba zaboraviti te hrabre ljude koji su živote svoje dali da bi mi danas živjeli.

Ne znaju mnogi da su se odigrale velike bitke na Vijencu iznad Lukavca, Vozućoj pa na kladanjskom ratištu, Konjuhu itd. Naš pisac rahmetli Alija Arif delić objavio je imena poginulih šehida i boraca u svojoj knjizi “Nekrologij”, a ovom prilikom podsjećam samo na neka od imena živinickih šehida:
Nesib Malkić (Zlatni ljiljan), poginuo 1993. godine, Sakib Sakić-(1992.god), Salih Krajšnik (moj otac)-(1994.god), Salkan Husić (od prijatelja otac)-(1994. god) i Dževad Fočić- (1994.god) itd.

Ima ih još dosta, sve heroji bosanski sinovi! Najmanje što zaslužuju neki od naših živinickih šehida je da se u njihovu čast daju nazivi ulica, škola, trgova ili parka. Treba se organizovati i obići spomenik naših hrabrih palih boraca u parku kod opštine, ostaviti cvijece, pa obići mezarja-groblja, odati im počast, proučiti fatihe za njih. Jer, kako kažu: HEROJI ŽIVE VJEČNO! /Šaban Krajšnik/