40. Kazališne igre:“Kreketanje” osvojilo vrijedne nagrade

-Narodno pozorište Tuzla sa jubilarnih 40. Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine kući donosi tri nagrade.
Predstava “Kreketanje” po ocjeni stručnog žirija dobila je nagrade za najbolju dramaturgiju Kemalu Bašiću, zatim za najbolji dramski tekst suvremenog autora, Almiru Bašoviću te za najbolje glumačko ostvarenje ansamblu predstave „Kreketanje, Narodnom pozorištu Tuzla.

Prve dojmove s nama je podijelio istaknuti glumac Elmir Krivalić.

„Svi smo ponosni na nagrade sa Pozorišnih igara u Jajcu, na Kamela Bašića dramaturga, Almira Bašovića, zaista izvrsnog savremenog pisca čiji smo komad igrali, ali i na našu igru u predstavi, jer je to nagrada za naš višemjesečni trud koji smo uložili tokom procesa nastanka predstave. Svaka nagrada je podstrek i priznanje, a ova priznanja su nam motiv da još više volimo i želimo igrati predstavu, koja upravo govori o nama, o pozorištu i pozorišnim ljudima“, kaže Elmir Krivalić za Hrvatski glasnik.

Na naše pitanje, kolika je važnost pozorišta i scenske igre o čemu „Kreketanje“ i govori, glumac Elmir Krivalić nam kaže:

„Važnost pozorišta je nemjerljiva i nikad ne bi trebala biti upitna, pogotovu u savremenom svijetu, pogrešnih idola i iskrivljenih ideala. Zašto? Upravo zato što pozorište, i ako nastalo na iluziji i mašti, govori o istini, o čovjeku, društvu, društvenim anomalijama i to bez cenzure i bez obzira koliko nas ta istina boli. Mislim da je mislija pozorišta Istina, i da je pozorište jedna od rijetkih društvenih pojava koja istinu čuva kao stalnu vrijednost.“

Pred glumačkim ansamblom Narodnog pozorišta Tuzla već su novi pohodi s predstavom „Kreketanje“.

„Kreketanje već 11. septebra igra na Internacionalnom festivalu Skupi u Skoplju, 14. septembra na Feativalu bh. drame u Zenici, a početkom oktobra na Internacionalnom festivalu MESS u Sarajevu“, kaže Krivalić i dodaje da je veoma ponosan na entuzijazam kulturnih radnika koji u najtežim vremena stvaraju najbolja djela i ostavljaju hvale vrijedan trag./M. Nikolić/