Amina Nišić-učenica generacije Richmond Park International School

Iz dana u dan u osnovnim i srednjim školama opraštaju se od maturanata, ovoga puta bez maturskih večeri i defilea ulicama gradova.Ono  čime je nastavljena tradicija jeste proglašenje učenika generacije.

Živiničanka Amina Nišić uspjela je u veoma jakoj konkurenciji postati najbolja tokom četverogodišnjeg školovanja na Richmond Park International Secondary School Tuzla.

Prije odlaska u Tuzlu završila je Prvu osnovnu školu Živinice i bila je među najboljim učenicima.Od samog početka svog školovanja krasile su je samo petice.Svojim trudom i radom Amina je tokom četiri godine svog srednjoškolskog obrazovanja ostvarila izuzetne rezultate u učenju, kao i na takmičenjima iz raznih predmeta. Posebno zapažene rezultate ostvarila je iz oblasti engleskog jezika i matematike. Učestvovala je na brojnim školskim, državnim i međunarodnim takmičenjimana i uvijek nizala uspjehe i ponosno predstavljala sebe i školu koju pohađa.

O svom školovanju i uspjehu koji je postigla posebno se sjeća učešća na jednom međunarodnom takmičenju, o čemu kaže:

“Zajedno sa Enisom Kalfić i Alemom Tukić, u pratnji profesorice Jasmine Selimović, učestvovala sam u finalnom takmičenju World Scholar´s Cup Tournament of Champions, koje je organizovano u Sjedinjenim Američkim Državama, na Yale Univerzitetu. Osvojili smo tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Konkurencija je bila veoma jaka jer je učestvovalo oko šest hiljada takmičara raspoređenih u 700 timova, a takmičili smo se u debati, pisanju eseja i kvizovima znanja.Ovo takmičenje održava se svake godine u 3 runde: regionalna, globalna i finalna. Takmiči se u timovima od 3 člana.Globalna runda je održana u Hagu, gdje su Bosnu i Hercegovinu predstavljala dva tima iz Richmond Park Intenational Scool Tuzla.Svi smo sretni zbog postignutog uspjeha”, kaže nam Amina Nišić.

Svoj studij Amina nastavlja na Burch Univerzitetu u Sarajevu, a Richmond Park International Secondary School Tuzla želi joj puno uspjeha u budućem učenju i radu./Tim za medije/