Azra Imamović: Knjiga Čarolije jezika

Između završetka osnovne škole i polaska u Medicinsku školu Živinice Azra Imamović je završili svoju novu knjigu pod naslovom Čarolije jezika.

“Knjiga je završena 1. septembra, šarolika je, čarobna, što proizlazi i iz samog naslova. Bilo je dvoumice kako je nazvati? Dva naslova Čarolije jezika i Djevojčica iz udzbenika. Ipak je prevagnuo prvi naslov. Knjiga (zbirka pjesama) govori o svarima iz stvarnog života, malo ima i mašte i iluzija, koje daju čaroliju svakidašnjim riječima i upotpunjuju stav prema našem stvarnom životu”, kaže nam Azra Imamović.

Ova knjiga je za sve uzraste i u njoj svako može pronaći nešto za sebe. Nešto što će ga podsjetiti ili nešto u čemu će se uživjeti.

Azra kaže da je svi naslovi povezuju kao jednu cjelinu, a mladima poručuje da iskoriste vrijeme na najbolji način:

“Ono što me je potaklo da napišem ovu knjigu jeste osjećaj postojanja svakog čovjeka na ovom svijetu, pojave, godišnja doba, sreća, želja za uspjehom, umjetnost, napuštanje BiH, borba za bosanski jezik, sva životna razdoblja …sve što ispunjava mene kao običnog čovjeka.Nadam se da će ova knjiga biti uspješna i da će ostaviti veliki utisak na sve čitatelje, a posebno one iz moje generacije. Želja mi je prije svega bila da pokažem mladima da život nikada, ni u jednom trenutku, ne može biti dosadan. Uzmi olovku i list, nema dosade. Isto tako sam željela da kroz pjesme opomenem, pomognem i uputim mnoge, nadam se da ću to i uspjeti”.

Osim literature, Azra Imamović je poznata i kao umjetnik slikar, koja je za svoje slike dobila više prvih i drugih nagrada na raznim konkursima za mlade stvaraoce./Š.G./