Bijele trake, novi projekat grupe Rejjan

Bijele trake naziv je novog audio i video projekta grupe Rejjan iz Sarajeva.
Kako je kazao predsjednik udruženja Rejjan, Rijad Imamović, riječ je o nacionalnom projektu čiju ćemo premijeru gledati na dan obilježavanja “Bijelih traka”, 31. maja ove godine.

“31. maj 1992.godine pamtićemo kao početak stradanja Bošnjaka u Prijedoru”- kaže Imamović i dodaje:

“Potreba za ovakvim projektom je proizašla iz činjenice da se danas na kulturnoj sceni i u javnom prostoru ne pridaje značaj obrazovnom elementu proteklih tekovina koje bi podsjetilo mlade generacije na stradanje Bošnjaka u protekloj agresiji. Cilj ovog projekta je podučiti mlade generacije, koje nisu bili svjedokom tog teškog vremena, o snazi bošnjačkog duha, vjere, ljubavi i plemenitosti. Budući da danas mladi uglavnom sporadično znaju historijske činjenice vezano za zločine u Prijedoru, te s tim u vezi i obilježavanja bošnjačkih kuća bijelim plahtama a Bošnjaka bijelim trakama, smatramo da je naša dužnost da ih podučimo. Ovaj projekat ima za cilj da probudi osjećaje, prvenstveno kod mlađih naraštaja, o važnosti naše nacionalne tekovine, kulture i tradicije, te da i taj datum poput 11. jula 1995. godine ostane upamćen u našim srcima i mislima”, zaključio je Imamović.

Tekst za kasidu Bijele trake grupe Rejjan napisao je Dževad Ibrahimović, dok režiju za spot potpisuje Sulejman Muratović. Kadrovi spota snimani su proteklih dana u Prijedoru i Kozarcu, a u narednim danima snimanje će biti nastavljeno u okolini Sarajeva i u Beču./N.Abdić/

Premijera spota i kaside ‘’Bijele trake’’ planirana je za 31. maj 2019. godine.