BKC: Četvrtkom u pozorište-predstava Prah

JU BKC Živincie nastavlja aktivnosti u okviru manifestacije Četvrtkom u pozorište.Ovoga puta umjesto na Omladinskoj ljetnoj sceni, sellimo se u obnovljenu veliku salu, o čemu više saznajemo od direktora BKC Elmira Krivalića:

“Velikani bh. glumišta Gordana Boban i Mirsad Tuka, u četvrtak na velikoj sceni BKC-a, igraju u predstavi PRAH.To će biti vrhunski umjetnički doživaljaj, u režiji Miralema Zupčevića.Predstava počinje u 20:00 sati, ulaz je slobodan, broj mjesta je ograničen na 50, a besplatne propusnice mogu se preuzeti u toku dana od 12:00 sati u prostorijama BKC-a.Posjetioce očekujemo u obnovljenoj sali, gdje su stolice osvježene i što bi se kazalo u novom su ruhu”.

Dramu Prah, napisao je mađarski autor György Spiró, a glavni junaci Gordana Boban i Mirsad Tuka, koji igraju bračni par na rubu materijalne i moralne egzistencije, treba da nam dočaraju niz zanimljivih detalja naše svakodnevnice.

Ovo je drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu. Likovi prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa.
Postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca. U svemu tome značajnu ulogu ima i to što je režiser predstave Miralem Zupčević, po vokaciji i sam glumac, te profesor glume. Publiku očekuje čitava paleta emocija, iskrene tuge, smijeha ali i pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme.

Drama Prah je projekat nastao u koprodukciji Altteatra i Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.Dakle, u četvrtak, 30.septembra, od 20 sati predsatva Prah, režisera Zubčevića./Tim za medije/