BKC: Održana promocija knjige Fenomen višestranačja u BiH

Večeras je u Plavoj sali BKC Živinice održana promocija knjige Fenomen višestranačja u BiH, autora prof.dr.Edhema Muftića, akademika Slave Kukića i psihologa Ibrahima Prohića.

Prisutne je pozdravio direktor BKC Elmir Krivalić, a moderator Mehmed Rakovac je u uvodnom dijelu govorio o značaju ovog štiva upravo u vrijeme kampanje za lokalne izbore u BiH.O knjizi su govorili autori akademik Slavo Kukić i prof. dr. Edhem Muftić, te promotor prof. dr. Kadrija Hodžić.Knjiga nas u početku prvo vodi kroz kratak pregled historije političke kulture na tlu BIH, a zatim prema samom nastanku i razvoju višestranačja u BiH.

Upoznaje nas sa fenomenom vođe i vođstva i psihološkim korelatima vođstva, te o putu koji bosanskohercegovačku ljevicu vraća u igru.Inicijativu za pisanje ove knjige pokrenuo je prof.dr. Edhem Muftić. Smatra se da je knjiga namijenjena za sve koji se bave politikom, odnosom prema BiH i njenom reintegracijom. U knjizi “Fenomen višestranačja u BiH” govori se i o teškoćama političkog pluralizma u BiH, pokušaju da se dijagnosticira stanje i da se odgovori na pitanje koji je sljedeći korak i šta je dalje činiti?

“Ovo je specifičan udžbenik za političare i sve one koji žele baviti se politikom.Recenzent dr.Mirko Pejanović kaže da je ovo specifičan udžbenik za političare, posebno one lijevo orjentirane.Posebno se ističe poglavlje -Šta i kako dalje?Kod nas je na sceni nacionalistička retorika i na “krivo je postavljena” i ako pogledamo istortijat nastanka ljevice od Roze Luksemburg i Lenjina do današnjih dana vidimo da se teško dogovaraju, pa je i u BiH ljevica otišla na više strana i postaje dio nacinonalističke retorike, što je nespojivo s demokratijom”, kaže jedan od autora dr.Edhem Muftić.

On posebno podvlači i odgovara na pitanje –šta i kako dalje?- dajući rješenja zamršenog BH čvora.Knjiga obiluje odgovorima na pitanje šta i kako dalje, dajući akcent na ljevicu i nužnost njenog povezivanja i sineregijskog dejstva.

Sva tri autora zbog značaja akcije i borbe da se stanje iz temelja promjeni, ne samo dijagnosticiranjem stanja, već u knjizi predlažu kako prevladati nepovoljno stanje/Kukić/, civilno društvo i građanski nepsosluh kao predpostavka društvenih promjena u BiH/Muftić/.

Promocija knjige naišla je na vrlo dobar prijem prisutnih, a sama promocija je protekla  u skladu s mjerama nadležnih organa u vezi s pandemijom COVID-19./Š.G./