BKC: Održana promocija knjige Sejfe Žabića

Večeras je u vleikoj sali BKC Živinice održana promocija nove knige Sejfe Žabića “U očima psa”. Promotori knjige bili su Mehmed Meša Đedović-književnik i dr. Suadin Strašević.O svojoj knjizi autor Sejfo Žabić je rekao:

“Knjiga je ustvari moje autobiografsko kazivanje povodom 30 godina završetka mature Medicinske škole u Tuzli. Prvo sam počeo pisati kroz likove vesele teme, ali kako sam odmakao od školovanja počele su druge teme: rat, propadanje firmi i susret sa surovom stvarnošću-priče o štrajkovima i susret sa policijskim psom, kada sam prevazišao strahove iz djetinjstva”.

Promotor Mehmed Đedović, poznati pisac, istakao je autentičnost prezentiranog romana Sejfe Žabića:

“Žabić na jedinstven način saopštava neprolazne životne poruke. On zna da ispriča priču, da zadrži pažnju čitaocima i prenese im željene poruke. Mada se roman može čitati bilo gdje, on je pravi mali spomenik, prije svega Živinicama i Priluku. Sejfo se pomalo i oprašta ovim romanom, mada se iskreno nadam da neće biti tako i da će nas dočekati još njegovih zanimljivih književnih djela”.

Dr.Suadin Straševć je iznio svoje mišljenje pred velikim brojem prisutnih posjetilaca na promociji:

“Sejfin roman se sastoji iz priča, te je to roman u pričama, sa izraženom ispovjednom formom. Sa dubokim upečatljivim detaljima priču je smjestio u Medicinsku školu u Tuzli, koju je pohađao i uspješno završio. Piše precizno, kao da želi ostaviti testament, kao da vrišti nad sudbinom apokalipse. On je iz pitomog mjesta Priluka kraj obala jezera Modrac. Marljivo je učio i školovao se, ali ga je zauustavio rat, poslije kojeg se pojavio u književnosti, sa dva književna djela”.

U kulturno zabavnom dijelu promocije knjige nasutupila su kulturno umjetniča društva Modrački mornari Šerići i Priluk, te izvođači ilahija i sevdalinki, Selma Čičkušić i Mehmed Žabić./Š.Gadžo/