BKC: Pola stoljeća umjetničkog rada Šime Ešića

Lijepo druženje u povodu 50 godina umjetničkog rada pjesnika Šime Ešića danas je upriličenu u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Živinicama.Tokom dugog niza godina od kada je počeo pisati Šimo je dobio veliki broj nagrada i priznanja, a nominiran je ove godine za najveću svjetsku nagradu dječije književnosti pod nazivom Astrid Lingren Memorijal Award, od preko 600 hiljada Eura.

Šimo Ešić, dječji pjesnik i urednik Izdavačke kuće “Bosanska riječ” iz Tuzle, dobitnik je “Zlatnog Gašinog pera”, glavne književne nagrade Festivala humora za djecu, koji se 21 godinu održava u Lazarevcu u Srbiji.

“Ova nagrada mnogo mi znači zbog toga što se dodjeljuje piscu za njegov kompletan književni opus kada je u pitanju dječje stvaralaštvo. To je nagrada vedrini djetinjstva, ozbiljna i dugotrajna”, kazao je Ešić.

Ističe da ga posebno raduje činjenica da je prvi pisac koji je dobio ovu nagradu, a koji živi izvan Srbije.

Svoju besjedu druženjem sa živiničkim mališanima započeo je pričom o prvoj knjizi koju je izdao s tek navršenih 15 godina“Zdravica na kraju djetinjstva“, a s posebnim zanimanjem učenika slikovito je opisao svoje prve ljubavi u knjizi „Prva ljubav treći put“.Podsjetio je prisutne i na Rudarev kućerak, štampan u tiražu od preko 150 hiljada primjeraka i svojevremno proglašena knjigom godine u BiH.U svom bogatom književnom stvaralaštvu napisao je 26 knjiga, a nekoliko ih još čeka pred vratima štamparije.

Prisutni posjetioci i učenici živiničih škola na kraju su postavljali razna pitanja koja su ih zanimala, kao -koliko piscu treba vremna da npiše pjesmu?

„Nekada mi je potrebno par minuta da „skujem“lijepu pjesmu, a nekada to bude dvije do tri godine!Ali, ne odustajem od zamisli kako da napišem pjesmu i kada sam siguran u poruku koju želim dati, tada je objavim“, rekao Ešić.Šta mu znači spisateljstvo?-jedno je od brojnih pitanja, a evo i odgovora:

„Moja iskrenost i toplina u poeziji koju poklanjam čitaocima je moje najveće zadovoljstvo.U Majdanpeku sam boravio među rudarima, tamo sam potpisao preko tri hiljade knjiga Rudarev kućerak, a kada sam nakon mnogo godina drugi puta dolazio-jedan od građana mi je prišao i rekao da sam mu potpisao knjigu dok je išao u osnovnu školu i vodio je za ruku svog sina osnovca, sa željom da i njemu potpišem Rudarev kućerak.Tako nešto mi se i prije ulaska u BKC dogodilo ovdje u Živinicama kada sam potpisao knjigu jednom dječaku i to mi je najveća nagrada“, rekao je Ešić.
Čuvaj majku da ti duže traje pjesma je koju je u cjelosti recitovao prisutnim u velikoj sali BKC i nagrađen je velikim aplauzom.

Na kraju današnjeg druženja profesorica Fikreta Selimović, takođe je poznajemo po izdavačkoj djelatnosti, poklonila je pjesniku Ešiću knjigu u izdanju Gradske biblioteke Živinice, Zbirku pjesama živiničkih autora, koja je nedavno izašla iz štampe./Š.G./