BKC: Veličanstven koncert Divanhane u februaru

Narednog mjeseca u naš grad ponovo dolazi poznati bend Divanhana, koji se proslavio svojim nastupima širom svijeta.Divanhana je bosanskohercegovački sevdah bend koji izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća.

Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata Muzičke Akademije u Sarajevu.Debitantski album “Dert” snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Njemačkoj, u saradnji sa izvođačem tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem.

Od septembra 2011. godine pripremaju nove materijale sa novom članicom, mladom sarajevskom pjevačicom Leilom Ćatić. Nedugo nakon toga Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost učestvujući na značajnim festivalima kao što su “12 Points” u Portu, te WOMEX u Solunu. Pored toga, Divanhana se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih pjesama.

Nakon izlaska drugog albuma Divanhana kroz 2014. godinu intenzivira svoju koncertnu aktivnost te realizuje preko 60 uspješnih koncerata širom Evrope.Početkom mjeseca septembra 2018. godine rade na novom projektu sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, ovaj put na broadwayskom mjuziklu „The 25th Annual Putnam County Spelling Bee“ na kojem upoznaju mladu umjetnicu i pjevačicu Šejlu Grgić. Mjuzikl predstavljaju publici u 7 gradova u Bosni i Hercegovini; Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Jajcu i Banja Luci.Nedugo nakon realizovanih koncerata Šejla Grgić postaje nova punopravna članica benda.

Nastup benda Divanhana u velikoj sali BKC Živinice zakazan je za 20.februar, sa početkom u 19,30 sati.