BKC TK: Novembar nudi predstave, koncerte, izložbe, promocije…

-Pregled novembarskog programa: BKC TK publici nudi brojne predstave, koncerte, izložbe, promocije…

Nakon što je napočetku ovog mjeseca BKC Tuzlanskog kantona ugostio „Đurologiju“, završio manifestaciju Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti i bio suorganizator 5. Međunarodnog takmičenja harmonikaša, BKC TK u novembru svojim posjetiteljima nudi 15 događaja među kojima će se vjerovatno naći za svakog po nešto.

U drugoj sedmici juna bit će održane tri promocije knjiga. Prva je u četvrtak 9. novembra, kada će biti promovisana knjiga „Danak zaboravu“ (Genocid u Šahovićima) autora Ibrahim Čikića, a dan kasnije od 17 sati je zakazana promocija knjige “Tešanjski leksikon”, koju je napisao Sakib Kurtić. Knjiga “O ljudskim pravima i njihovom kršenju na području Općine Srebrenica” autora Mirsada Cvrka, bit će promovisana u subotu 11. novembra u 15.00 sati.

Gostovanjem hit pozorišne predstave Bitef teatra koja osvaja regiju, “Lepa Brena Project” koja u BKC TK stiže u ponedjeljak 13. novembra, BKC Tuzla otvara sedmicu u kojoj će publici biti ponuđene čak četiri predstave.

Dva dana kasnije, 15. novembra na programu je hit komedija „Veseli matorci“ sa poznatim glumačkim dvojcem: Jelica Sretenović i Nenad Čirić. Petak 17. novembar je rezervisan za novu izvedbu Stand-up komedije Zorana Kesića, a dana kasnije, 18. novembra u tuzlanskom BKC-u gostuje Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“ iz Zagreba sa predstavom „Ne daj se, Njofra“.

Između četiri predstave publika će 16. novembra imati priliku prvi puta na velikoj sceni vidjeti dječaka Ajdina Osmanovića (12) čiji glas i pjesma nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a koji će na prvom solističkom koncertu nastupiti uz klavirsku pratnju svog profesora Jasmina Brašnjića.

Bosanski kulturni centar TK publici će ponuditi i besplatni koncert Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla (20.11.), godišnji koncert Folklornog ansambla „Panonija“ Tuzla (21.11.), te tri događaja kojima će biti obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine. U povodu ovog državnog praznika Selektivnu izložbu svojih članova će organizovati ULUTK (23.11.), zatim Ansambl „Iskre“ Tuzla koje 24. novembra održavaju svoj godišnji koncert, dok će produkcijski tim BKC TK za 25. novembar sa svojim partnerima prirediti prigodan program na Trgu slobode, a u sklopu obilježavanja Dana državnosti u Tuzlanskom kantonu.

Posljednji dani novembra tradicionalno su rezervisani za Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“čiji je BKC TK suorganizator. Takmičarsko veče u okviru ovog festival će biti održano 29. a revijalno uz učešće velikog broja zvijezda narodne muzike 30. novembra.

Većina navedenih program I događaja su dio „Dana BKC-a“, kojima Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježava 26 godina rada BKC TK i 69 godina od osnivanja Radničkog doma “Moša Pijade”. “Dani BKC-a” su počeli 20. oktobra otvaranjem 12. Međunarodnog festival umjetnosti minijature, a trajat će sve do sredine decembra./JU BKC TK/