BKC TK obilježava Dan bijelih traka

Dokumentarni film “Postupi po naređenju – dželati u plavom” autora Avde Huseinovića, koji je snimljen u produkciji TV Podrinje, u Tuzli će biti prikazan u utorak 31. maja 2022. godine.

Tog dana će Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježiti “Dan bijelih traka – 31. maj” kojim se brojne organizacije, institucije i aktivisti širom Bosne i Hercegovine prisjećaju strašnog ratnog zločina u Prijedoru, gdje je 1992. godine ubijeno 3.176 civila nesrpske nacionalnosti, među kojima i 102 djece.

Dokumentarni film “Postupi po naređenju – dželati u plavom” kroz izjave svjedoka, analitičara i dokumente govori o ulozi Ministarstva unutrаšnjih poslova bh. entiteta RS-a (MUP RS) u genocidu i drugim ratnim zločinima počinjenim na području Republike Bosne i Hercegovine od 1992. godine do 1995. godine, među kojima i zločini na području Prijedora.

Poseban fokus u filmu je na brojnim pravosnažnim presudama pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Sudom Bosne i Hercegovine, a i drugim domaćim sudovima u kojima su bivši pripadnici srpskih policijskih snaga osuđeni na više stotina godina zatvora za učešće u genocidu i brojnim drugim oblicima zločina.

Nakon projekcije, o filmu će ali i značaju obilježevanja “Dana bijelih traka” i drugih značajnih datuma iz perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu govoriti autor filma, novinar i publicista Avdo Huseinović.

Huseinović je rođen 1973. godine u Sarajevu. Saradnik je brojnih medija u zemlji, regionu i bh. dijaspori i autor više knjiga i dokumentarnih filmova.

Projekcija dokumentarnog filma “Postupi po naređenju – dželati u plavom” i razgovor sa Avdom Huseinovićem bit će održani u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli, 31. maja u 19 sati. Prisustvo događaju je slobodno./JU BKC TK/