BKC TK: Otvorena izložba G. Yvette Ponté i H. Ejubovića

Svečanim otvaranje zajedničke izložbe Georgette Yvette Ponté “Pregažena” i Harija Ejubovića “Umjetnik u vremenu”, sinoć (16.09.2022.) je Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona počeo program obilježavanja 25 godina od osnivanja ove ustanove kulture.

Tokom svečanog otvaranja posjetiteljima se obratila Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona, posebno ističući jubilej koji obilježava JU BKC TK i značaj ove ustanove za kulturu na području Tuzlanskog kantona.

Uvod u izložbu bio je monolog mlade glumice Selme Gusinac o ženstvenosti i muškarcu, koji je dodatno dočarao poruku dvoje umjetnika, koja se mogla osjetiti u svakom dijelu galerijskog prostora ispunjenog slikama, crtežima, skulpturama i asamblažima.

Posjetitelji su uživali u likovno-scenskom performansu i jedinstvenoj sinergiji dvije izložbe, koje su savršeno smještene u galerijski prostor tuzlanskog BKC-a.

-Zajednička postavka ovih atipičnih autora, izložba koja je zapravo likovno – scenski performans, akcentovanih esencijalnih ali i estetskih principa, iznjedrio je neslućene likovne dijaloge, kojima se nisu nadali ni sami umjetnici. Za Georgette Yvette Ponte i Harija Ejubovića stvaranje je čin slobode, odricanje od površnosti, duhovno i tjelesno koje uranjaju jedno u drugo, i svjedoče o trajanju, borbi – istakla je Maja Živanović, kustos ove izlože, historičar umjetnosti, TV novinar i likovni kritičar, koja je posjetiteljima govorila o postavci dvoje autora.

Georgette Yvette Ponté (Rijeka),rođena je u Nici u Francuskoj 1983. godine. U Hrvatskoj živi od svoje sedme godine gdje je završila Srednju školu Primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Magistra kiparstva svojim radovima iskazuje jak socijalni angažman, a njen umjetnički potpis u kiparskom i slikarskom segmentu čini žena i njen status u društvu, a što je i u fokusu izložbe “Pregažena” kojom se predstaivla publici u Tuzli.

-Svojim ženama koje su dio ove izložbe željela sam prikazati kako je žena danas pregažena u svim sferama društva u kojem živimo. Žena je danas pregažena i emocionalno i fizički. O tome se govori ali na tome se ne radi ništa. Ova izložba je moj doprinos da o tome probudim svijest i izazovem reakciju – rekla nam je Georgette Yvette Ponté, umjetnica iz Hrvatske, francuskog porijekla.

Hari Ejubović (Tuzla), rođen je u Gračanici 1961. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Bavi se pozorišnom, televizijskom i filmskom scenografijom i sarađivao je sa vodećim bosanskohercegovačkim rediteljima. Jedan je od osnivača likovne bijenalne manifestacije “Umjetnost minijature BiH”. U Bosanskom kulturnom centru TK radi od osnivanja, a izložbom “Umjetnik u vremenu” obilježava 25 godina umjetničkog stvaralaštva.

-Četvrt vijeka mog mog rada i četvrt vijeka od osnivanja BKC-a se poklopilo i moja želja je bila da tim povodom napravimo jednu nesvakidašnju izložbu i regionalnu priču, u čemu smo vjerujem i uspjeli. Želio sam da moj dio ove izložbe bude i scenografski, jer je to uveliko obilježilo moj rad u proteklom vremenu. Tako smo za ovu priliku u cjelosti primijenili fizionomiju galerije i po prvi puta omogućili posjetiteljima da užu u scenografiju i izložbu posmatraju iz perspektive kakvu do sada nisu mogli vidjeti – rekao je Hari Ejubović.

Izložba će u galerijskom prostoru JU BKC TK biti postavljena u narednih mejsec dana.

Bosanski kulturni centar programe kojima obilježava 25 godina rada će realizovati sve do 25. novembra 2022. godine, a prvi nadolazeći je 22. septembra kada u okviru manifestacije Dani evropskog naslijeđa organizuje okrugli sto na temu “Bosanski saz u evropskom naslijeđu”./JU BKC TK/