BKC TK priprema XII Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature

-Još tri sedmice za prijavu: BKC TK priprema XII Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature

JU Bosanski kulturni centar TK Tuzla u oktobru/listopadu 2023. godine 12. put organizuje Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature, svoju najvažniju i najdugovječniju manifestaciju i brend po kojem je BKC TK-a već odavno uvršten u mape umjetnosti daleko van granica Bosne i Hercegovine.

Nakon više od dvije decenije života, ove u Bosni i Hercegovini jedinstvene manifestacije, organizovanih 11 bijenalnih izložbi koje su već odavno brojem inostranih autoraizašle izvan granica naše države, vrijedni organizacioni tim privodi kraju pripreme za 12. izdanje Bijenala koje će biti održano u terminu od 20. oktobra do 20. novembra 2023. godine.

U junu/lipnju je objavljen Javni poziv za umjetnike koji su zainteresovani za učešće na ovom festivalu umjetnosti minijature, a radovi se mogu dostaviti do 10. oktobra/listopada 2023. godine.

Radove za bijenalnu izložbu će odabrati Selekciona komisija, a izabrani radovi će konkurisati za nagrade u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, te posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala. Organizator sa nagrađenim autorima organizuje samostalne izložbe unarednoj godini u Galeriji JU BKC TK Tuzla, uz sve preuzete troškove organizacije, dok nagrađeni autori dobijaju prikladne plakete uz novčanu naknadu. Nagradni novčani fond ove godine iznosi 3.500,00 KM.

Najbolje će odabrati Stručni žiri kojeg čine značajna imena iz oblasti umjetnosi i kulture: Katarina Galić, Široki Brijeg (BiH), Nermin Delić, Bihać (BiH), Georgette Ivette Ponte, Rijeka (Hrvatska), Maja Živanović, Beograd (Srbija) i Enver Mandžić, Tuzla (BiH).

-Radovi već odavno pristižu i ako očekivanja možemo mjeriti interesovanjem umjetnika, siguran sam da ćemo imati još jedan uspješan festival. Ove godine u okviru festivala ćemo imati i zasebnu postavku odabranih radova naših prijatelja iz Gornjeg Milanovca, koji iza sebe imaju 16 međunarodnih bijenala minijature, a imat ćemo i kolektivno predstavljanje umjetnika iz Irana. Radovi na pripremama teku svakodnevno sa posebnim fokusom na dodatno širenje mreže naših promotora, dugogodišnjih prijatelja festivala, preko kojih naš poziv za učešće pokušavamo dostaviti na što više adresa – rekao nam je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

Idejni tvorci manifestacije Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u Bosni i Hercegovini, a ustanovljene 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti a koji se nalazi na čelu organizacionog tima i predstojećeg XIIMeđunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

Podsjećamo da su dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primjenjene umjetnosti, te novim medijima. Za više od dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike i time ovaj festival učinili međunarodnim.

Manifestaciju su i ove godine pomogli Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Federalno ministarstvo kulture i sporta, te Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine./JU BKC TK/