BKC TK: Promocija izabranih djela Avde Međedovića

Promocija izabranih djela Avde Međedovića, u organizaciji JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, bit će održana u Tuzli u srijedu, 2. novembra 2022. godine u 18:00 sati, u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra TK.

O izabranim djelima Avde Međedovića, epskog pjesnika iz Bijelog Polja, kojeg je Milman Parry, istraživač i profesor sa Univerziteta Harvard nazvao „balkanskim Homerom” govorit će prof. dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Sead Šemsović, Kemal Musić, a moderator promocije je Sead Husić.

Prisustvo događaju je slobodno.

Koliko su značajna ova izabrana djela, dovoljno je reći da je Avdo Međedović epski pjevač koji se istražuje i spominje na katedrama koje izučavaju Homera te je teško naći homerologa koji se nije dotakao njegova djela, budući da su američki profesori u dva navrata, Milman Parry i Albert B. Lord, dolazili u naše krajeve kako bi odgonentuli homersko pitanje, istražujući i bilježeći epske pjevače Sandžaka.

Odgonetajući homersko pitanje, američki su profesori naišli na Homera dvadesetog stoljeća, koji je u svojoj epskoj radionici ispjevao najbolje stihove koji su postali predmetom izuzetnog interesovanja, a taj interes i danas bi trebao biti i veći jer, jasno je, da nas Avdo Međedović svojim djelom na izuzetan način predstavlja u svijetu – na katedrama na kojima se izučava usmena književnost./JU BKC TK/