BKC TK: Promocija knjige „Dobrote plam“

U četvrtak, 8. oktobra/listopada 2020.godine, JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona bit će domaćin promociji knjige poezije za djecu „Dobrote plam“, autora Bajre Perve iz Sarajeva.

Promocija je i uvod u „Oktobar – mjesec knjige“ u kojem će u JU BKC TK dati svoj doprinos u promociji važnosti knjige, njene uloge u obrazovanju i njenog značaja u svakodnevnom životu.Bajro Perva je završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Institut za novinarstvo u Beogradu, a fakultetski studij je okončao iz oblasti komunikologije.

Objavio je osam knjiga od kojih su neke prevedene na turski i albanski jezik. Pisao je i tekstove ilahija, kasida i moderne sevdalinke a njegova poezija je ušla i u udžbenički sadržaj za osnovne škole. Također, dubok trag je ostavio u novinarstvu, posebno u renomiranom listu Preporod gdje je proveo skoro cijeli radni vijek, a sarađivao je i sa više ovdašnjih medija.

– Svojom knjigom pjesama za djecu “Dobrote plam” Bajro Perva nastavlja tradiciju onih spisatelja u bošnjačkoj književnoj tradiciji koji su nastojali povezati književnoumjetničku i književnodidaktičku ulogu književnog teksta namijenjena djeci – dio je iz predgovora knjige “Dobrote plam” koji je napisao Hadžem Hajdarević.

Knjigu “Dobrote plam” izdao je El-Kalem 2020. godine.Promocija će se se održati u četvrtak, 8. oktobra/listopada, u Plavoj Sali JU BKC TK u Tuzli, sa početkom u 18.30 sati, uz poštivanje izrečenih epidemioloških mjera za boravak u zatvorenom prostoru.Promotori knjige bit će Fahrudin Sinanović i Idriz Bešić./JU BKC TK/