BKC TK: Sutra premijera predstave „Kuća bez vrata“

Predstava “Kuća bez vrata”, nastala u produkciji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona i partnera, najavljena je na današnjoj press konferenciji održanoj na Velikoj sceni BKC-a, gdje će predstava premijerno biti izvedena sutra, petak 24. septembra/rujna, sa početkom u 19.30 sati.

O predstavi koja je nastala je po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića, govorili su dramaturg i reditelj Gradimir Gojer, glumci Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović, zatim scenograf i kostimograf Hari Ejubović i producent na projektu Hazim Mujčinović.

Reditelj je istakao da je predstava pokušaj da se kaleidoskopski uđe u svijet Nedžada Ibrišimovića, na jednom čistom bosanskom jeziku kojim se služi pisac, posebno napomenuvši važnost likovne strane ovog projekta, kroz koju je scenograf Hari Ejubović napravio vertikale iznimne poetske vrijednosti i prostor neopterećen likovnim akcentima, čime je omogućen scenski prostor na kojem glumačka energija, glas i scenski pokret dolaze do izražaja.

-Zahvalan sam glumcima jer su osim svog kvaliteta pokazali nevjerovatno strpljenje, požrtvovanje i preciznost što je neophodno u ovoj vrsti projekta. Napomenuo bih da u predstavi nismo imali koreografa, ni autora scenskog pokreta, a da je scenski pokret kreirao kolektiv ove predstave. Posebno se zahvaljujem glumcima na toj vrsti kreativnosti, a mislim da će kritička misao to znati i prepoznati – istakao je Gradimir Gojer.

Glumačka postava se zahvalila Bosanskom kulturnom centru TK koji se odvažio ući jedan ovakav teatarski projekat i režiseru na njegovoj izjavi da kada bi imao svoje teatar, da bi izabrao baš ovu glumačku postavu. Također u najavi predstave glumci su istakli da su kroz svoje igranje „uboli“ estetiku Nedžada Ibrišimoviča i da su mišljenja da bi on na ovu predstavu bio ponosan.

-Ekipa sa kojom smo radili u preteklom period je za poželiti. Od međusobnih odnosa do samog rada, mada je ova vrsta koncepta rada za sve nas bila jedna novina. Bavili smo se paralelno pokretom i duhovnošću i njegovanjem našeg maternjeg književnog jezika, ali vjerujem i odgovorili na ono što je reditelj od nas tražio – rekao je Damir Mahmutović, najiskusniji u mladoj glumačkoj postavi.Pored glumaca Damira Mahmutovića, Damira Altumbabića i Alise Brkić, koji imaju iskustvo u teatarskim projektima, produkcijski tim u ovoj predstavi je kroz kasting priliku dao i glumcima koji još uvijek studiraju ili ne pripadaju nekim od ovdašnjih glumačkih ansambala.

Faruk Uščuplić je istakao da je kao mladi glumac sretan što može da igra pod dirigentskom palicom velikog reditelja i da dijeli scenu sa uvaženim kolegama, dok je Samina Mujkanović, najmlađa u glumačkoj postavi posebno podcrtala kombinaciju pokreta i pripovjedanja u predsatvi čime se postiglo ono što je reditelj tražio od glumaca.

Pretpremijera, koja je zatvorenog tipa, na programu je večeras 23. septembra, a prva repriza u subotu 25. septembra 2021. godine.

Predstave se izvode u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli. Cijena ulaznice za premijeru i prvu reprizu je 10 KM, a sve dodatne informacije i rezervacije mogu se dobiti na telefon: 035 311 070 i direktno u Marketing službi BKC TK.

Nosilac projekta “Kuća bez vrata”, kojipored predstave objedinjuje više događaja u okviru obilježavanja 10. godišnjice od smrti Nedžada Ibrišimovića je Bosanski kulturni centar TK, a koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škola i UG ToldArt. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla, JP BH Pošta, a podršku realizaciji projekta su dali i Meli voda, te City Cars rent a car Tuzla./JU BKC TK/