BKC TK u ovoj sedmici publici nudi šest događaja

U drugoj oktobarskoj sedmici Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona publici će ponuditi šest događaja.

Sedmicu će početi i završiti programi u okviru manifestacije Dani evropskog naslijeđa, kojima se želi privući pažnja javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, a koji se u Bosanskom kulturnom centru TK obilježavaju već četvrtu godinu za redom.

BKC TK će realizovati dva programa u okviru ove manifestacije. Večeras 9. oktobra u 18,30 će će biti otvorena „Izložba narodnih nošnji sjeveroistočne Bosne“ koju će u saradnji sa timom za galerijsko-scenske poslove JU BKC TK pripremiti Sanela Čičkušić, zaljubljenik u foklor, stare zanate i umjetnost.  Na izložbi će biti predstavljeni originalni primjerci narodne nošnje svih naroda iz Bosne i Hercegovine kao i neke replike izrađene u radionici “Žene za tradiciju”, te brojni predmeti iz privatnih sehara više kolekcionara.Izložba će biti postavljena u Velikoj galeriji BKC TK do 13.10. 2023. godine.

Drugi događaj u okviru Dana evropskog naslijeđa je Stručno-naučno savjetovanje na  temu „Igre i običaji sjeveroistočne Bosne“, koje će biti održano 13. 10. 2023. sa početkom u 15,00 sati. Isti dan u okviru iste manifestacije u Galeriji BKC TK,  Specijalna biblioteka Behram-beg će predstaviti izložbu „Stare i rijetke knjige iz historije i etnologije u Legatu dr. Ismeta Smailovića“.

U utorak 10. oktobra Medžlis islamske zajednice Tuzla i Mreža mladih MIZ Tuzla u saradnji sa JU BKC TK  organizuju tribinu za mlade.Na tribini pod nazivom “Poslanik a.s. naša vječna inspiracija”, koja će biti održana u Velikoj sali BKC TK sa početkom u 19 sati, kao gost će govoriti hafiz Ammar ef. Bašić.Aktivnost je dio 14. mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“.

Promocija knjige „Deseta vrata pakla“, autora Rezaka Hukanovića, koja govori o zločinima počinjenim u  logorima smrti Omarska i Manjača  tokom 1992. godine, bit će održana u Plavoj Sali Bosanskog kulturnog centra TK  11. oktobra 2023. Godine sa početkom u 18.30 sati.

“Kako sam se nadala dobro se nisam udala” naziv je predstave koja je biti izvedena sceni BKC Tuzlanskog kantona 12. oktobra 2023. godine od 19.30 sati.

Radi se o komediji uu kojoj igraju Nataša Aksentijević i Peđa Damnjanović, dvojac koji smo već imali priliku gledati u hit komediji “Zašto i kako ubiti muža”. Informacije i rezervacije ulaznica dostupne su u Marketingu BKC TK, te putem telefona 035 311 070.

Opširinija najava svih događaja je dostupna na web stranici www.bkctuzla.ba.JU BKC TK