BKC TK:Dani audio-vizuelnog naslijeđa

  1. Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti: Filmove bh. kinematografije gledalo više od 1000 učenika iz Tuzle

Prvi dio manifestacije 4. Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti završen je danas projekcijama filmova za učenike posljednje dvije od osam škola koje su se odazvale pozivu Bosanskog kulturnog centra TK da njihovi učenici i nastavnici prisustvuju projekcijama igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz bogate arhive bh. kinematografije.

Podatak da je više od 1.100 učenika u tri dana posjetilo BKC TK i sadržaje u okviru ove manifestacije najbolji su pokazatelj da manifestacija ispunjava svoju svrhu i da će BKJC TK upoznavanje novih generacija sa bogatim audio-vizuelnim naslijeđem Bosne i Hercegovine nastaviti i u narednim godinama.Isti program će u okviru ove manifestacije biti omogućen i za učenike u Gradačcu u saradnji sa partnerom u ovom projektu, Centrom za kulturu „Ahmed Muradbegović“ iz Gradačca.

Centralni dio manifestacije koju Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona već četvrtu godinu za redom jedini u Bosni i Hercegovini organizuje u ovom obliku, billa je tuzlanska premijera dokumentarnog filma “Kvale”,

Film o životu Nisveta Džanke, autora Bojana Filipovića, rađenog  u produkciji FIST Sarajevo, odlično je prihvaćen od tuzlanske publike u kojoj je bio i značajan broj Džankinih kolega novinara, saboraca, učenika i prijatelja, obzirom da je u Tuzli radio za medije, predavao geografiju u školi i bio aktivni učesnik u odbrani Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine. Legendarni autor i voditelja tv serijala “Pozitivna geografija” u Tuzli je preminuo 2012. godine, a projekcija ovog filma u ovom gradu je još jedan vid njegovog poštovanja prema onom čime je Nisvet Džanko zadužio Bosnu i Hercegovinu.

„Festivali kao turistički potencijal Bosne i Hercegovine“ bit će tema panel diskusije koja će 3. novembra 2023. godine zatvoriti ovu manifestaciju. Panel diskusija koju JU BKC TK organizuje sa Turističkom zajednicom TK i Savremenom umjetničkom školom u Tuzli, okupit će učesnike iz oblasti turizma, kulture, filma, obrazovanja, medija i drugih oblasti bliskih temi, koji će dati svoj doprinos u određivanju smjernica i ideja koji bi ujedinili kreativnu, audio-vizuelnu i kulturnu industriju i turizam u potencijalnim zajedničkim projektima.

Dane audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti JU BKC TK realizuje pod poktoviteljstvom Turističke zajednice TK-a i u partnerstvu za Filmskim centrom Sarajevo, Savremenom umjetničkom školom Tuzla i Centrom za kulturu „Ahmed Muradbegović“ iz Gradačca.

Manifestacija je dio„Dana BKC-a“, kojima Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježava 26 godina rada BKC TK i 69 godina od osnivanja Radničkiog doma “Moša Pijade”./JU BKC TK/